Vilanova del Vallès

vista-vilanova-del-valles
Escut_Vilanova_del_Vallès


Vilanova del Vallès


Informació general

Els gresos i el sauló afavoreixen el drenatge dels terrenys, per la qual cosa s’originen importants corrents subalvis; aquest fet facilità el conreu tant de regadiu com de secà. Malgrat això, les activitats agràries, tradicional motor econòmic del terme, s’han vist àmpliament superades per altres sectors d’activitat i han quedat relegades al conreu d’unes poques hectàrees de cereals per a gra (ordi, civada, blat), alfals, vinya, i horta al regadiu, combinat amb la cria de bestiar porcí i boví, principalment. Pel que fa a la indústria, els principals sectors representats són el tèxtil i el metal·lúrgic. Les empreses s’emplacen als polígons industrials de Can Pinxo i de Can Masferrer. El poble celebra mercat setmanal diumenge.
Vilanova és travessada de sud a nord per la carretera local del Masnou a Granollers. Un tram de l’autopista AP-7 en direcció a la Jonquera travessa el terme a l’extrem nord-occidental.


Llocs d’interès

Santuari de Santa Quitèria
/Vilanova_Valles_Santuari-de-Santa-QuitèriaLa Parròquia de Sant Esteve de Vilanova del Vallès, (coneguda també per Santuari de Santa Quitèria) és molt antiga. Els seus vestigis documentals es remunten al segle X.
L’església actual (a part de vestigis anteriors) està conformada en tres estils arquitectònics: una part romànica (base i campanar), una altra de gòtica (nau central i altar de Santa Quitèria) i una altra de renaixentista (façana i nau del Santíssim o altar del Roser).
Es celebra també l’aplec de Santa Quitèria per la segona Pasqua (Pasqua granada).
Gaudeix d’un entorn encantador i d’una vista deliciosa sobre part del Vallès Oriental, amb vistes al Montseny, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el pic del Puigmal al Pirineu.

Parc de la Serralada Litoral
Part de Vilanova del Vallès està inclòs dins del Parc de la Serralada Litoral, i és concretament en el municipi on es troba el punt més alt d´aquest parc, amb el turó de Céllecs d’alçada màxima, coronat per les restes d’un poblat ibèric i el bosc que s´estén als vessants de ponent, dins els límits del Parc de la Serralada Litoral.

Can Bosch Nou
És un edifici aïllat de tipologia ciutat-jardí. Consta de planta baixa i dos pisos d’alçada, està cobert amb teulada a doble vessant. Sobresurt una torre-mirador coberta a quatre vessants i amb rajola vidriada. El voladís de la teulada està aguantat per mènsules de fusta escalonades. Les obertures fan corba a la banda superior, tot seguint els emmarcaments, mentre els porticons de fusta es fan treballs de caladets. Els ampits alternen la rajola de ceràmica blanca i blava. A l’exterior hi ha una creu de ceràmica del 1919.


Festes i tradicions

Les tradicions festives de Vilanova del Vallès comencen per Nadal, amb la representació dels Pastorets. El 12 de febrer se celebra una festa per a commemorar la data de constitució de l’ajuntament, i el Diumenge de Pasqua té lloc a l’ermita de Santa Quitèria un aplec de tradició centenària; al matí hi ha una missa, per la tarda el concert de sardanes i per finalitzar la festa un concert de cant coral. La festa major se celebra per l’agost, el quart diumenge, amb un gran nombre d’actes culturals i d’esbarjo. Una altra festa centenària és la de Sant Sebastià Votat, el diumenge proper al 10 d’octubre, també a Santa Quitèria, motiu pel qual es prepara una arrossada popular i és típic de menjar els panets de Sant Sebastià, advocat contra el còlera.