canet de mar

poble_canets_mar
escut-canet-de-mar


canet de mar


Informació general

El traçat urbà segueix un esquema comú a d’altres pobles litorals del Maresme, amb les rieres com a carrers principals, d’on surten carrers paral·lels a la mar, de vegades acabats en un atzucac. Fins fa alguns anys només era edificada la part de dalt, les cases tenien l’hort davant i, encarades a migdia, eren ben assolellades i tenien una bona vista sobre la mar. La pressió que exerciren sobre el litoral els pirates turcs i barbarescs donà també lloc a les torres de defensa. Entre la N-II i la via del ferrocarril, al capdavall del torrent dels Lledoners, hi havia la torre de Mar, on Canet fou declarat municipi independent el 1599 i on hi hagué el primer ajuntament (el 1790, el viatger Francisco de Zamora, que fa una interessant descripció de la vila, diu que tenia canons i la campana per a avisar en cas de perill). Aquesta torre fou derrocada durant la guerra civil de 1936-39 pretextant que dificultava el pas als combois de guerra, i la torre de Can Macià (a la plaça de Gabriel Macià), fou enderrocada el 1924. De la primera època de Canet té especial interès la Casa Mir (segles XVI-XVII), bé que fou modificada als segles XVIII, XIX i començament del XX i mutilada encara després, durant els anys del boom turístic.


Llocs d’interès

Castell de Santa Florentina
staFlorentina_canetA la part alta de la vall de Canet, enmig de boscos, l’antic «domus» de Canet està documentat des del segle XI. Va ser propietat de diverses famílies al llarg dels segles, fins que a la fi del segle XVI va passar a mans dels Montaner. Entre 1901 i 1907 va ser reconstruït per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari, l’editor Ramon de Montaner i Vila, comte de la Vall de Canet.
El seu aspecte és el d’un castell medieval, amb altes torres emmerletades, un gran pati tancat, una capella amb cripta i diversos salons senyorials. Del primitiu edifici romànic en resta una estança amb una torre rectangular. Al pati es pot contemplar una galeria gòtica traslladada des del monestir del Tallat (Vallbona de les Monges).

Casa-Museu Domènech i Montaner
Ubicat a la casa que Domènech va construir entre 1908 i 1910. Integra la masia que el genial arquitecte modernista va fer servir com a despatx i estudi. El museu ofereix un ampli recorregut per les diferents etapes de la seva obra, amb diversos objectes artístics, així com dibuixos, fotografies, articles i escrits, etc.

Fàbrica Jover
Obra de l’any 191 És un interessant edifici industrial que combina el parament llis amb el maó vist, material que es fa servir per emmarcar les obertures, a les pilastres que ritmen les façanes i especialment a tot el tram superior. El coronament adopta formes sinuoses que contrasten amb els angles rectes de les obertures escalonades. Al centre de la façana hi ha un plafó circular amb un mosaic ceràmic on hi figura el nom de la firma


Festes i tradicions

Una de les festes més destacades és la de Sant Antoni Abat, que se celebra pel gener. Iniciada el 1881, fou suspesa durant 11 anys, del 1972 al 1983, en què fou recuperada. Per la Vuitada de Corpus s’organitza la festa de les Enramades o de les Bredes. La festa de Sant Pere i Sant Pau té lloc el 29 de juny amb la cantada d’havaneres i el castell de focs, entre d’altres activitats. La festa major petita de la Mare de Déu de la Misericòrdia s’escau el 8 de setembre; el seu origen va ser la proclamació d’aquesta, el 1703, com a patrona de la vila, per haver-la deslliurat d’una sequera persistent; el 1957 estengué el seu patronatge a tot el Maresme, i el santuari ha esdenvingut un lloc de romiatges freqüents. Durant el mes de desembre se celebra la fira de Santa Llúcia.