Santa Maria de Martorelles

Santa_Maria_de_Martorelles
Escut_Santa_Maria_de_Martorelles


Santa Maria de Martorelles


Informació general

L’ocupació en el sector terciari ha augmentat especialment, esperonada per la funció residencial i d’estiueig que ha assumit el terme. En contraposició, les activitats agrícoles han esdevingut pràcticament nul·les. Tan sols perviuen algunes explotacions de vinya, que es conrea als vessants granítics propers al cap de municipi, hortalisses i arbres fruiters.
El terme comprèn el poble i cap de municipi de Santa Maria de Martorelles (també anomenat Martorelles de Dalt), i el barri del Colomer, pràcticament unit amb la vila de Martorelles. El poble es comunica per una carretera local amb Martorelles i travessen el terme diversos camins de muntanya.


Llocs d’interès

Can Matons
Masia amb carener perpendicular a la façana, rematada per una cornisa llisa i un cercle a sobre la teulada de dues vessants. Era pintada de blanc i una quadriculat vermell dividida en cossos la façana. A la porta d’entrada, en forma d’arc, s’hi accedeix per tres graons. Al interior la distribució és la típica de totes les masies, és a dir rebedor, a la dreta la cuina, a l’esquerra una estança i el fons el rebedor que dóna accés a les cambres. El més interessant són les sales on es bulli el vi i on es trepitjava el raïm, actualment hi ha bótes.
La casa fou restaurada aproximadament a la dècada dels 80 del segle XX. Fruit d’aquestes remodelacions, s’obrí un porxo que dóna a un petit pati que, temps enrere, devia ser la façana de la susdita casa, doncs en aquest llenç de paret s’hi disposa un rellotge de sol amb l’any 1770. A la façana principal, vora la porta d’entrada, hi ha una inscripció que resa això: «CUARTEL DEL NORTE».

Església de Santa Maria de Martorelles
Església_Santa_Maria_de_MartorellesL’edifici ha tingut moltes modificacions, especialment els segles XVI i XVII. El 2 de juny de 1569 es va donar permís per construir la capella de sant Llorenç; el 7 de juny de 1584 per a fer la capella de la Mare de Déu del Roser, i el 14 de març de 1587 es va donar permís per a construir la capella de sant Isidre.
De l’estructura original del segle XI es conserva l’absis semicircular que té tres finestres d’arc de ferradura amb una llinda recta protegint l’arc de les finestres. Està rematat per una volta de quart d’esfera en aquest cas restaurada el 1383. Originalment podria haver comptat amb tres absis en creu, a jutjar per unes arcades que resten al final de la nau, i just abans d’un arc toral d’època gòtica que serveix per reforçar.


Festes i tradicions

Les festes de la patrona (Nativitat de Nostra Senyora) se celebren el 8 de setembre i la festa major s’escau el cap de setmana proper al 19 de juliol.