Viladamat

372px-Escut_de_Viladamat.svgVILADAMAT

El municipi de Viladamat és un petit poble situat a la plana al·luvial de la dreta del Fluvià, pròxim a la costa. El territori és accidentat a ponent pels turons d’escassa elevació que formen la Serra de Ventalló.Aquesta petita serralada separa les valls del Fluvià i del Ter. El punt més alt d’aquesta serra és el Puig Segalar (179 m sobre el nivell del mar) des d’on es pot veure una magnífica vista de la plana de l’Emporda i sobretot del Golf de Roses.

Viladamat pertany a l’Alt Empordà, tot i que limita territorialment ja amb el Baix. Confronta al Nord i al Nord Oest amb Ventalló, al Sud Oest amb Garrigoles (concretament amb el veinat de les Olives), al sud amb la Tallada d’Empordà i també Albons, els tres darrers ja baixempordanesos, i a l’E amb el de l’Escala. El terme comprèn, a part el poble de Viladamat, cap de municipi, el poble de Palauborrell i l’antic lloc de Sant Feliu de la Garriga.

D’on ve el nom?

El nom del municipi és compost de vila d’Amat (d’Amatus, nom propi personal llatí). La parròquia antiga de Viladamat era Sant Feliu de la Garriga (situat enmig de la serra de Ventalló), que ja amenaçava ruïna el 1753 i a la qual, el 1823, fou retirat el culte (actualment s’hi ha estat fent rehabilitacions i s’espera que en propers anys s’hi puguin realitzar visites) quan ja existia la nova parròquia de Sant Quirze de Viladamat, que anteriorment havia estat simple capella i, des de l’any 1617, sufragània de la de Sant Feliu de la Garriga.

capsalera

Viladamat també és un punt on conflueixen diverses vies de comunicació importants a la comarca com pere exemple la carretera C-31 de la Bisbal a Figueres i la local que ve de Palafrugell per l’Escala i la de Castelló d’Empúries per l’Armentera i Sant Pere Pescador. Viladamat per tan està perfectament comunicat per carretera amb la capital comarcal Figueres (15 minuts amb cotxe) i amb la ciutat de referència de la zona, que és Girona, amb la qual hi ha una distància de 35 minuts amb cotxe.

Què no us podeu deixar perdre?

viladamatDesprés d’ubicar el municipi, hem de parlar dels indrets històrics que no us podeu deixar perdre si el visiteu. En primer lloc el Palau Borrell, un veinat situat enmig de la serra de Ventalló on hi ha diverses masies històriques a més de l’ermita de Santa Eulàlia de construcció pre-romànica. Per la seva banda, el Mas de Sant Feliu de la Garriga és un mas fortificat i capella situats enmig de la serra de Ventalló. A 2,5 km del nucli de Viladamat. D’estructura romànica del s.XI. En els últims temps s’han fet feines de restauració a la capella per tal que en els pròxims anys pugui ser visitable.

També us recomanem visitar el nucli antic de Viladamat. En concret, es pot visitar el nucli antic on hi ha diverses cases amb portals adovellats, finestres gòtiques, etc. També hi ha la l’església de Sant Quirze que data del 1760 o les restes de la casa forta de la Pabordia construida entre el segles XIII i XV.

Un apunt històric

foto_002Abans de marxar de Viladamat podem fer un petit apunt històric del municipi. I és que el poble es documenta per primera vegada al s. XI com a «Vila Amati». El poblament més antic del qual es té constància pertany a l’època ibèrica. Més tard, a partir del s. I a.C., es detecten els primers assentaments romans.

Diu la tradició que el 21 de novembre de 1467 el princep Ferran d’Aragó, que més tard fou el Rei Católic per seu matrimoni amb Isabel de Castella, es va refugiar en una casa del centre del poble, en ser derrotat en la que es coneix com a batalla de Viladamat.

El 1640 fou destruït per les tropes monàrquiques com a venjança contra el cap de les milícies de la Generalitat, Josep de Margarit i Biure, senyor de Palau Borrell, Sant Feliu de la Garriga i Viladamat.