Molló

 

 

Molló

Molló és un municipi fronterer que pertany a Vall de Camprodon, situat en la capçalera del riu Ritort i porta d’entrada del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Format pels nuclis de Molló i Espinavell i els poblats de Ca Solà, Fabert, Favars, Ginestosa, Els Grells, Moixons i El Riberal, la seva història ha estat transcendental i ha marcat el seu present.

INTRODUCCIÓ

Situat al nord-est de la comarca del Ripollès, el podem localitzar a l’extrem nord de la regió de l’Alt Ter. Pertany també a la demarcació de Girona. Per la seva configuració física, el municipi forma part de l’anomenada Vall de Camprodon, a la capçalera del riu Ritort, afluent del Ter. El terme limita al nord amb el municipi de Prats de Molló i la Presta (Vallespir, França), a l’est i al sud amb el municipi de Camprodon, i a ponent amb els termes de Llanars i Setcases. El municipi té una extensió de 43 km² i està format per nou entitats de població.

El primer document escrit on apareix el nom de Molló (Mollione) data del segle x, concretament, de l’any 936, encara que es té coneixement d’un poblament anterior, segurament cèltic. Des de 1659, com a resultat del Tractat dels Pirineus, es va convertir en municipi fronterer. Per aquest motiu, va ser clau en l’exili de refugiats de la Guerra Civil (1939), que avui dia es recorda amb el camí de la Retirada.

LLOCS D’INTERÈS

Dins del nucli cal destacar com a llocs d’interès: l’església romànica de Santa Cecília, la capella votiva de Sant Sebastià, l’edifici de l’Ajuntament, el safareig i font de la Font Vella, i les façanes de les cases de la Plaça Major (amb un aire modernista auster i empobrit, d’àmbit rural; i protegides pel Catàleg de Façanes d’Interès i Protecció Especial).

El nucli de Molló resta apartat del trànsit de la carretera internacional C-38, que comunica Camprodon i el Coll d’Ares, i en l’enllaç amb aquesta carretera se situa un atractiu més del municipi: l’escultura Comunicació de Rosa Serra.

De la dècada dels noranta és l’execució del Pla Parcial Can Gassiot, que ha comportat el creixement urbà difús als voltants de l’antiga masia de Can Gassiot, al veïnat de Favars, i molt propera al nucli de Molló.

FESTES I TRADICIONS

Les festes tradicionals celebrades durant tot l’any a Molló són: Cavalcada de Reis, Festa del Roser, Festa Major de Molló, Festa Major d’Espinavell, revetlla de Sant Joan, Fira de la Trumfa, Tria de Mulats d’Espinavell, Fira Transfronterera i de la Retirada, Diada Castellera, Festa Major de Fabert, Festa de la Pagesia, Festa de Sant Sebastià, Festival de Música de la Vall de Camprodon i Cursa de Coll d’Ares.