Veciana

Veciana
Escut_de_Veciana


Veciana


Informació general

El sector primari és la base econòmica del terme. L’agricultura, gairebé en la seva totalitat de secà, és dedicada predominantment als cereals (blat, ordi i civada). Els sectors més humits són destinats a farratge, patates i llegums. Les activitats ramaderes són força representatives. Destaquen les granges avícoles i de porcs, a més de la cria de conills.


Llocs d’interès

Església de Santa Maria
Santa-Maria-VecianaÉs una construcció romànica d’una sola nau capçada amb un absis semicircular. La coberta original de la nau era una volta de canó però al segle XVII va ser substituïda per una volta de tipus gòtic. Modernament ha estat sobrealçada i eliminada la coberta gòtica. El parament extern és llis, fet amb carreus de mida mitjana ben tallats i polits. A la façana de migdia hi ha la porta original que conserva l’ornamentació romànica a les arquivoltes però s’han perdut les columnes originals. La decoració és de tipus geomètric, molt habitual a les esglésies romàniques de tipus rural. Ha estat datada cap a la darreria del segle XII. Davant la porta moderna hi ha un atri d’arcs de mig punt, obra neoromànica. d’inicis del segle XX. A l’interior de l’església es conserva una reproducció de la imatge romànica de la Mare de Déu de Veciana, l’original de la qual es troba al Museu Episcopal de Vic.
Al costat nord de l’església es van excavar unes estances d’època paleocristiana.

Sant Miquel del castell de Veciana
El desaparegut castell de Veciana està documentat des de l’any 1027. Va ser senyorejat pels Balsareny, després vinculats amb la nissaga dels Cervelló. El 1392 el rei Joan I va vendre el castell a la baronia de Segur. En resta només el basament d’una torre circular i algun tram de mur, al costat de l’Ajuntament.
Al costat hi havia la capella del castell, dedicada a sant Miquel, un edifici romànic del segle XII-XIII. Tenia una sola nau, amb absis semicircular i coberta amb volta de canó. Les seves restes van ser rehabilitades i consolidades i la placeta es va urbanitzar segons un projecte de Pere Puig de l’any 1989, que va ser finalista del premi FAD d’arquitectura de l’any següent.


Festes i tradicions

La festa major del poble se celebra per l’agost i pel març es fa l’aplec de Sant Gabriel a l’església de Santa Maria.