Fira de l’Aixada de Manresa

FIRA DE L’AIXADA DE MANRESA

aixada 1L’edició 2015 de la Fira de l’Aixada, mercat medieval de Manresa, enguany tindrà lloc els dies 28 de febrer i 1 de març. Una fira que ens vol transportar a l’època medieval de la ciutat per redescobrir els espais i els personatges del moment. La Festa de la Llum, que se celebra entorn del 21 de febrer, rememora el misteri segons el qual, ara fa uns 650 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme. D’aquesta manera es resolia el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa.

Aigua i llum són els símbols d’aquesta festa que, els darrers anys, s’ha renovat de manera impressionant amb l’organització de la Fira de l’Aixada.

aixada 2En aquesta festa, que se celebra el dissabte i diumenge a l’entorn de la Festa de la Llum, el barri antic de Manresa s’omple d’artesans, mestres d’antics oficis que fan demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements i atraccions del repertori medieval. Els carrers plens de bullici, ambientats i engalanats com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, les olors i la música d’altre temps transporten el visitant al cor mateix d’una festa popular molt viva, plena d’activitats, per a nens i per a grans, i amb sorpreses constants.

aixada 5La Fira, que va néixer com un acte més en el marc de la Festa de la Llum, ja és plenament consolidada en el seu format, i és un dels mercats de temàtica medieval de referència del país, destacant especialment per la implicació del teixit associatiu en la seva realització. Més de tres-centes persones, actors i voluntaris d’entitats i grups locals, donaran vida als carrers del centre de la ciutat, ambientats especialment per a l’ocasió, on els visitants conviuran amb artesans, nobles, guerrers, marginats…

Una ciutat històrica

El centre històric de Manresa es localitza en el que fou la ciutat dins de la muralla medieval, que es va ampliar amb tres períodes a mida que anava creixent la ciutat, des del segle XII al XIX. 

Durant el segle XIV, Manresa va experimentar una gran expansió urbanística, passant de ser una petita vila fortificada a una veritable ciutat. D’aquest període d’expansió i creixement, en podem trobar encara importants monuments i vestigis, la majoria dels quals es situen al centre històric, com la Basílica de la Seu, o la Torre Sobrerroca i la xarxa de carrers i places amb segles d’història, com la Plaça Major, el Carrer del Balç, el Carrer Sant Miquel, Carrer d’en Botí o la Plana de l’Om.

L’altre gran etapa d’expansió manresana, durant els segles XVI-XVIII, també ha deixat la seva empremta al casc històric de la ciutat, amb nombrosos edificis del barroc civil, com l’ajuntament de Manresa, els antics jutjats i casals particulars com Ca l’Asols o Ca l’Oller.