Olesa de Montserrat

olesa de montserrat
Escut d'Olesa de Montserrat


Olesa de Montserrat


Informació general

El municipi s’industrialitzà molt aviat, aprofitant la força hidràulica del Llobregat per a moure molins drapers.
L’electrificació de la indústria i la millora de les comunicacions
comportà un progrés important per a la indústria tradicional.
El sector de serveis ha tingut també cert desenvolupament. El comerç és important en l’economia de la població; hi ha un mercat municipal que data de la dècada de 1930 i que ha estat rehabilitat.
A ponent del municipi passa la carretera C-55 cap a Manresa, que dins el municipi d’Abrera enllaça amb l’autovia A-2 d’Igualada. De la vila parteix una carretera local que va a Terrassa per Viladecavalls; enllaça amb aquesta carretera una altra de local que duu a Vacarisses, un brancal de la qual porta a l’estació del Nord, de la RENFE, que dista 3,5 km de la vila. També d’Olesa surt una carretera que va a Martorell, i al nucli urbà hi ha una estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la línia de Barcelona a Manresa. El 2005 s’inaugurà un telefèric entre Esparreguera i Olesa.


Llocs d’interès

Teatre Olesa (Els Salistes)
l’any 1922 s’inaugurà el Teatre d’Olesa, popularment conegut com els Salistes. És un edifici d’estil eclèctic, amb columnes clàssiques i motllures d’inspiració barroca. Presideix la façana l’escut de pedra de la vila, en la versió que fou oficial fins als anys vuitanta.

Areny del Molí
Zona d’esbarjo al costat del riu Llobregat ideal per a sortides familiars. Hi ha taules de pícnic i barbacoes, d’ús públic i gratuït, sempre que es compleixi la normativa de prevenció d’incendis de la Generalitat de Catalunya. L’Areny del Molí és un àrea ZEPA (Zona Especial de Protecció d’Aus) dins la Xarxa Natura 2000. En aquest interessant espai natural hi ha un tram fluvial de gran interès ornitològic. Seguint el camí que surt de la zona de pícnic, riu amunt, s’hi poden observar ocells aquàtics com ànecs i polles d’aigua.
L’Areny del Molí és un dels espais que s’inclou en el projecte del Camí del Llobregat.

Molí d’Oli
mol dOlesa de MontserratConegut també com a Premsa Nova, va ser construït l’any 1912, gràcies a l’associació de productors locals per resoldre els problemes amb la resta de molins locals. De seguida va quedar petit, per la qual cosa l’any 1913 es va iniciar l’ampliació amb la construcció d’una nau amb un sostre de 12 voltes catalanes, que han arribat a l’actualitat pràcticament sense canvis i que es poden contemplar en la visita a l’edifici. La darrera renovació tecnològica important es va fer l’any 2006. Es va substituir les premses tradicionals per un modern decantador de dues fases i una aposta decidida per millorar la qualitat de l’oli obtingut. En anys posteriors, s’han dut a terme altres millores en les instal·lacions del Molí amb la incorporació de maquinària per a la neteja de les olives abans de fer l’oli i una nova centrífuga ecològica que redueix el consum de l’aigua. Tot això ha ajudat a guanyar qualitat en l’oli olesà.


Festes i tradicions

Entre les festes tradicionals s’ha de mencionar la Fira de Santa Llúcia, al desembre, i la festa de Sant Antoni Abat, que és la festa dels traginers, al gener. Al juny se celebra la festa de la copatrona de la vila, Santa Oliva, que és patrona alhora d’un barri d’Olesa. La festa major d’Olesa s’escau per Sant Joan, també al juny; se celebra amb actes diversos i surten els gegants (Bernat i Oliva). A l’agost hi ha la festa de Sant Bernat, copatró de la vila. Respecte als aplecs, cal destacar l’aplec de la sardana a l’abril, i l’aplec a Sant Salvador de les Espases, situat a l’extrem N de la comarca, al setembre.