Vilallonga de Ter

Vilallonga-de-Ter
Escut_Vilallonga-de-Ter


Vilallonga de Ter


Informació general

Els conreus es localitzen a la vall del Ter i valls subsidiàries arrecerades; es conreen farratge i cereals. Als punts més alts hi ha sectors de pasturatges, els quals han disminuit en els darrers anys del segle XX Pel que fa a la ramaderia destaca el bestiar boví i l’equí. També hi ha ruscs per a la producció de mel.


Llocs d’interès

La Sala
La Sala està situada en un prat, molt a prop del riu Ter. Es tracta d’una fortalesa medieval de forma gairebé quadrada amb pati central i coberta a quatre vessants. Ha patit nombroses reparacions i reconstruccions al llarg dels segles. Malgrat això podem diferenciar clarament dues etapes constructives. El mur nord i la meitat dels murs est i oest són els elements més antics. Presenten un gruix d’un metre i nombroses espitlleres. La resta de murs, en canvi, presenten un gruix aproximat de mig metre. Interiorment estan reforçats amb uns pilars adossats. Molt probablement aquests murs corresponen a la reconstrucció realitzada després dels terratrèmols del segle XV. Recentment la teulada ha estat reconstruïda. Hi ha un espai central que articula les habitacions del voltant. Per altra banda són visibles les espitlleres de forma allargassada. Aquestes estaven disposades en dos regleres, una al pis superior i una altra al pis inferior. Actualment, les inferiors resten pràcticament enterrades i només una intervenció arqueològica permetria la recuperació del nivell del sòl natural.

Central elèctrica de Vilallonga de Ter
Aquest edifici de planta rectangular, de 13,50 metres d’amplada per 33 metres de llargada, consta de dos espais diferenciats: una nau i la capçalera, de dues plantes. A la nau hi ha ubicades les turbines i a la capçalera trobem una sala de juntes, el taller i els transformadors.
A les façanes laterals hi ha quatre finestrals, i a la façana principal, una porta d’accés i un finestral. La central està construïda amb pedra de riu. La teulada són cabirons de fusta i, per sobre, lloses d’uralita. El paisatge exterior està dominat per camps i a la part posterior hi ha la muntanya. Envoltada de verd, es troba en un espai molt ben conservat, i molt cuidat, al centre Vilallonga de Ter.
Actualment l’edifici és tancat, però la visita a l’exterior, d’estil modernista, és lliure.

Ermita de Santa Maria del Catllar
Ermita-de-Santa-Maria-del-CatllarL’ermita de Santa Maria del Catllar (o Nostra Senyora del Catllar) és una capella romànica d’una sola nau amb absis i volta de canó situada al municipi de Vilallonga de Ter (Ripollès), en un turó on hi hagué abans el castell del Catllar o «Castellario», del qual no se’n conserven restes, i que donà nom al llinatge Catllar o Descatllar.
Adossats als murs laterals hi ha dos bancs d’obra, que deuen correspondre a l’època en què es va fer el cor, al qual s’accedeix des d’una porta oberta a l’exterior del mur nord de la nau. L’absis queda tancat amb una reixa de forja molt treballada. Darrere aquesta reixa, i a la part nord de la nau, hi ha una porta que condueix a la sagristia. La façana és llisa, amb una porta d’arc de mig punt sobre la qual hi ha un ull de bou i al cim una espadanya que agafa tota l’amplada de la façana amb dos forats i una campana. A l’absis hi ha un retaule de poc valor artístic, d’estil barroc amb una Mare de Déu moderna. L’interior i l’exterior són arrebossats i pintats de blanc.


Festes i tradicions

La festa major se celebra el segon cap de setmana de novembre, per Sant Martí, i la festa petita d’estiu el primer dissabte d’agost. El dilluns de Pasqua es fa un aplec al santuari del Catllar.