Viladecans

372px-Escut_de_ViladecansVILADECANS

Viladecans és un municipi de la comarca del Baix Llobregat. Limita amb Sant Climent de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Gavà, estant a la dreta del Llobregat, a la Marina, entre els estanys de la Murtra i del Remolar, que són al límit del municipi amb els veïns de Gavà, a l’oest, i el Prat de Llobregat, a l’est.

Al nord, el terme és accidentat pels darrers contraforts del massís del Garraf. La serra de Miramar el separa de Sant Climent de Llobregat, i el puig de Montbaig, també els separa d’aquest darrer municipi i del de Sant Boi de Llobregat.

400px-Spain_Catalonia_Viladecans_Torre_Baro_2Si parlem del patrimoni històric de Viladecans, cal destacar que un dels seus monuments destacats és la Torre del Baró, un casal fortificat que presidia l’antiga quadra de Viladecans, jurisdicció depenent del castell d’Eramprunyà.

Com ens han fet saber els historiadors, es tracta d’un lloc molt antic, com ho testimonien les restes de mur trobades en les excavacions arqueològiques i datades a finals del segle X. Va pertànyer successivament als Burguès, els Agullana, els Fivaller, els barons de Sant Vicenç, els Torrelles i els marquesos de la Manresana.

Un mirador natural singular, unes vistes impressionants
 
La serra de Montbaig que separa els termes de Viladecans, Sant Climent i Sant Boi, popularment es coneix com a Sant Ramon, doncs al seu cim es troba l’ermita dedicada a aquest sant. Tot i la seva escassa altitud, poc més de 300 m, l’ermita de Sant Ramon és un mirador natural singular des d’on es poden contemplar unes vistes excepcionals sobre el Delta del Llobregat i el Parc Agrari. A l’ermita hi ha un centre d’interpretació del paisatge, i un bar.
 
Des de Viladecans es pot pujar a l’ermita, pel camí de Can Menut o de la Verdera. És un passeig que no arriba als 3 km. per un camí de terra i ens permet gaudir d’un passeig per la muntanya. A la part baixa passarem per pinedes de pi blanc amb alzines, i a mig camí ens trobarem amb la màquia de garric. 
 
SONY DSCPer la seva banda, la Murtra és l’estany més petit visitable que forma part dels espais naturals del Delta del Llobregat. És una petita zona humida que és troba al costat de la depuradora de Gavà-Viladecans, on es poden observar aus aquàtiques a l’estany.
 
Una altra de les visites obligades és la de la serra de Montbaig, que separa els termes de Viladecans, Sant Climent i Sant Boi, popularment es coneix com a Sant Ramon, doncs al seu cim es troba l’ermita dedicada a aquest sant.
 
Tot i la seva escassa altitud, poc més de 300 m, l’ermita de Sant Ramon és un mirador natural singular des d’on es poden contemplar unes vistes excepcionals sobre el Delta del Llobregat i el Parc Agrari. A l’ermita hi ha un centre d’interpretació del paisatge, i un bar.
 
Des de Viladecans es pot pujar a l’ermita, pel camí de Can Menut o de la Verdera. És un passeig que no arriba als 3 km. per un camí de terra i ens permet gaudir d’un passeig per la muntanya. A la part baixa passarem per pinedes de pi blanc amb alzines, i a mig camí ens trobarem amb la màquia de garric. 
 
Per la seva banda, el carrer d’Àngel Guimerà és un dels carrers que millor conserven l’essència del Viladecans antic i rural. És un carrer no gaire llarg que enllaça la torre del Baró i can Modolell amb el carrer de Sant Joan.  Hi podem trobar cases antigues, com cal Ginestar o Carcereny, amb bell portal adovellat, ca n’Amat o, al fons, tancant el carrer, el gran casalot de ca l’Oriol (o cal Falcó), amb un enorme portal d’arc rebaixat envoltat de carreus.
 
El Delta del Llobregat
 
Descobreix la nostra reserva natural d’aus i aiguamolls d’importància i protecció europea a 15 min. de Barcelona. Visitant els següents punts d’interès: Braç de la Vidala-Maresma de les Filipines, Arbreda, Pont de la Vidala, Prat d‘orquídies, per observar la flora i fauna autòctona del Delta del Llobregat.
 
Més atractius de Viladecans
 
438px-ViladecansUna de les més destacades és la platja de la Murtra, que limita amb Gavà i la sortida de l’estany de la Murtra, fins l’espigó. És una platja que durant les pluges importants pot patir importants pèrdues de sorra.
 
La platja a continuació de la platja de la Murtra és la platja de la Pineda, que ocupa uns 1.250 m,  amb un cordó de vegetació dunar ben constituït. Platja amb àrea de jocs infantils, i camp de volei, en temporada de bany zona de bany vigilada i delimitada per boies, quiosc de begudes i menjars, dutxes, passeres de fusta per travessar les dunes, i lavabos. La meitat de la platja de la Pineda és espai natural protegit i es troba inclosa dins la Xarxa Natura 2000.
 
En darrer terme, destacar que Viladecans s’ha consolidat per la seva completa oferta comercial, amb un comerç del centre fort i també diferents grans superfícies comercials situades als afores del municipi.