Torroella de Fluvià

Torroella-de-Fluvià
Escut_dAvinyó


Torroella de Fluvià


Informació general

L’agricultura i la ramaderia constitueixen una font econòmica important al municipi. Bona part de les terres conreades, les situades a la part plana del terme, són de regadiu, les quals han experimentat un creixement, sobretot les dedicades a arbres fruiters. Els conreus més estesos són els cereals i el farratge (alfals). La ramaderia ha esdevingut força destacable; hi ha explotacions modernes dedicades a l’avicultura, la cria de bestiar porcí i oví, principalment. Els únics espais no conreats del terme es localitzen als pujols de ponent; són coberts de garrics i matollar i hi ha alguns boscos de pins i alzines esclarissats. Abans que el gran fred del febrer del 1956 les malmetés, hi havia moltes oliveres. A la vora del Fluvià s’extreuen arenes per a la construcció.


Llocs d’interès

Església de Sant Tomàs de Fluvià
Església-de-Sant-Tomàs-de-FluviàPriorat benedictí fundat cap al darrer terç del segle XI pels monjos de Sant Víctor de Marsella. Va tenir un petita comunitat monàstica que es va extingir al segle XV. L’església té una nau amb transsepte i una capçalera formada per un absis central i dues absidioles semicirculars. La nau era coberta amb volta de canó apuntada, que es conserva només fina a la meitat de la nau. Els braços del transseptes es cobreixen amb voltes de quart de cercle, solució inusual que ha fet pensar que la idea original hauria estat un temple de tres naus. La façana on hi ha la porta adovellada i el campanar d’espadanya respon a una reforma tardana, potser deguda als danys causats per la inundació de l’any 1421. De l’interior cal destacar especialment el conjunt pictòric, descobert l’any 1982. Només n’han pervingut les pintures de l’absis i un tram de la volta, restaurades i col·locades sobre un suport sintètic. Alguns especialistes daten les pintures de l’absis, amb el Pantocràtor entre àngels i evangelistes, cap a la fi del segle XII, mentre que les de la nau, amb imatges de la passió de Crist, podrien ser d’inicis del XIII.

Nucli de Sant Tomàs de Fluvià
El poble de Sant Tomàs de Fluvià, a mig camí entre Torroella i Sant Miquel, es va formar a redós del priorat homònim i està format per una dotzena de cases, en bona part restaurades modernament. Algunes d’elles conserven portals i finestres antigues, dels segles XVI i XVII.

La Força
El lloc de Torroella (Torrecella està documentat des del 959. Cap als segles XII o XIII es va emmurallar. L’any 1421 hi hagué una terrible inundació que va destruir el poble i moltes de les cases van haver de ser reconstruïdes aprofitant els vestigis de les antigues. Així, la major part de les cases que formen el carrer de la Força són del segle XVI, però a la seva part baixa es poden observar restes de les antigues construccions fortificades.També formava part del clos murat la torre de ca l’Albanyà.


Festes i tradicions

El poble de Torroella de Fluvià celebra la festa major el darrer cap de setmana d’agost.