Torelló

vista_torello
escut_torello


Torelló


Informació general

L’economia del terme, tot i no ser eminentment agrícola, manté encara certa activitat agrària. Els principals conreus són els cereals (ordi, blat) i el farratge, mentre que la ramaderia es dedica sobretot a la cria de bestiar porcí i boví. La indústria és la base del desenvolupament de la vila de Torelló, i se centra principalment en tres sectors d’activitat: el metal·lúrgic, el tèxtil i la torneria.
La vida comercial de Torelló ve marcada pel mercat setmanal i pel Mercat del Trasto.El mercat setmanal es fa el dimecres en l’espai situat vora el recinte del mercat municipal. El mercat del Trasto, que té lloc el segon diumenge de maig, pels volts de Sant Isidre, és un mercat d’objectes usats que aplega tota mena d’objectes i mobiliari de procedència paricular, amb una interessant subhasta.


Llocs d’interès

Casa Parrella
La Casa Parrella és un edifici senyorial. És d’arquitectura tardogòtica, amb reformes del barroc i d’època noucentista. Està protegit com a bé cultural d’interès local, mentre que diversos escuts heràldics presents són declarats béns culturals d’interès nacional. Actualment està destinada a equipaments públics i el jardí a parc públic.

Santuari de Rocaprevera
Torelló-Santuari-de-RocapreveraEl Santuari de la Mare de Déu de Rocaprevera és un conjunt religiós situat al Puig de les Tres Creus sobre la vila de Torelló en la comarca d’Osona. Originalment un oratori del segle XIII, ha estat reconstruïda tres vegades, com a capella romànica al segle XV i com a capella popular al segle XVIII. El santuari actual, format per l’església i l’habitatge de l’ermità, és una obra noucentista de l’arquitecte Josep Maria Pericas i Morros.
És un temple de planta de creu amb capçalera semicircular i campanar adossat, de planta quadrada al primer nivell i circular al segon, amb obertures de mig punt. A la base de l’absis hi ha un recobriment de carreus de pedra ben tallats i polits, i està coronat per unes filades d’arcades amb vitralls i una sanefa imitant les dents de serra. Té un creuer amb cimbori, a l’exterior quadrat, cobert amb una teulada de ceràmica verda.

Casa de Pedra
També anomenada Casa Coll, o de Bacardí és troba inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. Construcció d’origen del segle XV, de forta tradició local, que al llarg dels segles ha viscut diverses reformes fins a arribar a l’estat actual d’estil historicista. Edifici fou restaurat a mitjans dels anys 90, modernitzant-se completament l’interior de l’edifici tot mantenint la façana.


Festes i tradicions

Cal destacar la festa major, que té lloc l’1 d’agost, en honor a Sant Feliu, i inclou el cap de setmana més proper. El tercer cap de setmana de setembre, de dissabte a dilluns, es fa l’aplec al santuari de Rocaprevera, que es considera la segona festa local. Per la seva popularitat, destaca el Carnaval de Terra Endins, que des del 1979 atreu un important nombre de participants i curiosos que gaudeixen de les desfilades de carrosses, els balls tradicionals i les comparses.