Tiana

Tiana


Tiana



Informació general

Els conreus de secà, entre els quals havia tingut importància la vinya, es troben en creixement, i es dedica intensivament unes poques hectàrees de regadiu al conreu de clavells i de plantes ornamentals i d’hortalisses, sovint en hivernacles.
S’hi celebra mercat setmanal el dimarts.


Llocs d’interès

Església parroquial de Sant Cebrià
L’actual església parroquial de Tiana, dedicada a sant Cebrià, és situada a la part alta de la població, dintre el nucli urbà. Substitueix com a parroquial a l’església de la Mare de Déu de l’Alegria, una mica allunyada del poble. L’edifici és de nau única, amb capelles laterals i absis semicircular. Va ser projectat per Francesc de Paula del Villar Lozano l’any 1884 i beneït dos anys després. És d’estil historicista, amb barreja d’elements neoromànics i neogòtics.

Casa de la Punxa
La casa que Roderic Robert havia construït en aquesta parcel·la entre 1903 i 1918 va ser enderrocada a la dècada dels anys setanta. Només en restà la planta baixa i la singular torre mirador, caracteritzada pel seu coronament amb xapitell, un punxegut teulat de ceràmica vidriada amb òculs esculpits de pedra, que fa un gran efecte. Les finestres de la torre i dels baixos es decoren amb maó vist, així com les impostes i la tanca del del terrat i el balcó. Actualment acull una sala d’exposicions i el centre de salut.

Can Fatjó
can-fatjo-TianaÉs un dels edificis modernistes més notables de Tiana. Se sap que la casa ja existia el 1893, que n’era propietat Antoni Costa Masana, el qual va edificar-hi al costat una fàbrica tèxtil. Posteriorment va passar a mans de Joan Fatjó Llobet i Rosa Castán Costa, els quals van decidir fer-ne una profunda reforma el 1914. Fruit d’aquesta reforma és el seu actual aspecte, plenament inserit dins l’estètica modernista, amb un especial predomini de la línia corba. L’element més destacat és la torratxa, amb un coronament sinuós de ceràmica en trencadís policrom i uns finestrals triforats amb vitralls de colors.
Amb posterioritat va passar a ser propietat de Jordi Sust Fatjó.


Festes i tradicions

Les festes més importants de Tiana són la festa major petita, que s’escau el 13 de juny, per Sant Antoni, i la festa major de Sant Cebrià, el 16 de setembre. També s’hi fa la tradicional festa dels Tres Tombs el primer diumenge de març. El 2005 se celebrà la primera Festa del Circ.