Sant Joan les Fonts

escutSANT JOAN LES FONTS

Sant Joan les Fonts, municipi inclòs dins la comarca de la Garrotxa. Està format pels nuclis de Begudà, la Canya i el poble que li dóna nom. Sant Joan les Fonts mostra un passat que es reflexa en grans exemples de patrimoni natural, cultural i arquitectònic emmarcats dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa. Descobriu els seus principals atractius al vídeo.

Què no us heu de deixar perdre?

Posats a recomanar-vos una visita, destacar el castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts, que data dels segles XII- XIV i és un dels millors exemples conservats d’arquitectura civil d’època medieval de la comarca de la Garrotxa. També conegut com a ‘casa forta Estada de Juvinyà’, durant l’època medieval fou la residència de la família de cavallers que dóna nom a l’edifici. Segons expliquen les restes arqueològiques de les diverses excavacions dutes a terme a la casa forta, sabem que abans de construir el castell existí un molí fariner hidràulic datat, aproximadament, als voltants del segle XIII. 

monestir romànicPer la seva banda, el monestir benedictí de Sant Joan les Fonts, també conegut com a “Priorat de Sant Esteve”, fou consagrat el 1117. Durant l’època medieval, i sota el domini de l’abadia de Sant Víctor de Marsella, una comunitat de monjos ocupà les estances. Durant el segle XV depengué del monestir de Sant Pere de Besalú, i, des de finals del segle XV i fins al segle XIX, estigué sota domini del monestir de Sant Pere de Camprodon.

Des d’aquí anirem a l’església de Santa Eulàlia de Begudà. Aquest nucli de població fa poc més de 50 anys que encara era la capçalera del municipi de Sant Joan les Fonts. D’un passat eminentment agrícola, actualment la seva plana ha estat escollida com a seu d’importants factories industrials. Del seu passat històric destaca l’església romànica de Santa Eulàlia de Begudà (segle XII). Està situada a l’interior del nucli, enmig d’un petit conjunt de cases pairals, i està formada per una sola nau de volta apuntada i absis semicirculars. 

sobrepont_cossei350x260A prop de l’església de Santa Eulàlia hi ha un petit pont d’origen romànic, el pont de Cossei, emplaçat damunt del riu Turonell, afluent del Fluvià, que neix en el racó de Begudà i que recull les aigües procedents dels vessants de Sant Julià del Mont. El pont de Cossei destaca pel seu únic arc, típic del romànic. Es tracta d’un paratge natural digne de ser descobert i que per exemple us permetrà gaudir d’un dia de natura amb la família i organitzar també un bon picnic.

Acabem la ruta a la Torre de Canadell. Es tracta d’una senzilla fortificació construïda dins del terme del mas Canadell, bastida durant les guerres carlines, durant les quals serví de fortificació, situada a l’extrem de la serra de Vivers. Des d’aquest punt es domina tota la plana de la Garrotxa, fins a Besalú, les valls d’Olot, Begudà, la Vall de Bianya i Castellar de la Muntanya. És un edifici quadrat de quatre pisos i terrat, amb espitlleres per les quatre cares. Estava voltada per una muralla, que formava tot un conjunt militar, amb restes que són fàcilment resseguides. 

La Ruta de les 3 Colades

Resclosa1El recorregut transcorre per una interessant zona de cingleres basàltiques, el boscarró i els cingles de Fontfreda, resultants del refredament de les colades de lava emeses per diferents volcans. És l’itinerari pedestre número 16 del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, està senyalitzat i es troba en bosc de ribera, amb espècies de gran valor botànic i interessants mostres d’arquitectura industrial a la vora del riu. El recorregut té dues opcions: la curta, que té una durada de 20 minuts, i la llarga, amb un recorregut d’ 1 h i 45 minuts.   

Per la seva banda, la Ruta Medieval és un itinerari lliure senyalitzat, per dins del nucli antic de Sant Joan les Fonts. El visitant podrà conèixer els edificis més emblemàtics del municipi, el monestir romànic, construcció medieval del segle XII; el pont medieval situat a sobre del riu Fluvià, la construcció del qual data del segle XII, i el castell de Juvinyà, casa forta dels segles XII-XIV.