Sant Esteve Sesrovires

SANT ESTEVE SESROVIRES

st esteve vistaSant Esteve Sesrovires és un municipi situat al Baix Llobregat (província de Barcelona), que amb més de 18 km2 de superfície i a 173 msnm, acull uns 7.000 habitants. Es troba a l’ombra de la muntanya de Montserrat, entre el Llobregat i l’Anoia, a tocar del Penedès, en una zona de relleus ondulats serpentejats per torrents. Aquesta situació ha donat lloc al seu paisatge de bosc mediterrani de ribera i a l’equilibri entre la indústria i l’agricultura. La importància de la indústria de Sant Esteve recau en els seus polígons industrials, amb empreses tan reconegudes com Chupa Chups o SEAT.

L’equilibri d’aquestes zones s’aconsegueix amb l’agricultura basada en arbres fruiters, on la fruita més reconeguda és la cirera, i extensions de vinyes amb D.O. Penedès, que després donaran lloc als vins i caves que es produeixen en els tres cellers del municipi.

Com expliquen des de l’Ajuntament del poble, «actualment, Sant Esteve Sesrovires és sinònim de qualitat de vida per la seva situació geogràfica i per les seves tradicions. És un poble tranquil i actiu al mateix temps. L’equilibri entre la indústria i el comerç, la cultura i les tradicions, l’esport i el lleure, l’entorn natural i l’entorn urbà, l’alt nivell associatiu de les seves gents, són les seves característiques principals. El casc urbà, els set barris residencials i els polígons industrials conviuen i participen d’aquest equilibri. No en va, hi ha una frase que projecta Sant Esteve Sesrovires arreu: Sant Esteve, en tots els sentits”.

Apunt històric i de tradicions

ball garlandesEls primers vestigis de població en temps dels romans haurien pogut concentrar-se en alguna de les rovires enlairades del terme. Anterior al poblament medieval i sense connexió amb aquest, al barri del Pou del Merli hi ha testimonis d’un eremitisme primitiu, relacionat amb la tradició visigòtica anterior. Hi ha tres eremitoris excavats artificialment a la roca, que foren aprofitats posteriorment com a barraques de pagès, per la qual cosa n’hi ha dos de molt transformats. Sobre els eremitoris, al cim del turó, hi ha vestigis d’un poblat que podria ser altmedieval.
 
La parròquia i el castell de Sant Esteve eren part de la baronia de Castellvell, formada pels municipis actuals de Castellví de Rosanes, Martorell, Abrera, Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires. La baronia va anar canviant de mans per herències i enllaços matrimonials durant diversos segles fins que s’aboleixen els règims feudals. Sobre el 1863 es va configurar el nucli urbà amb aproximadament 100 cases, i no va ser fins al 1889 que es va construir l’església, tal com la coneixem actualment, amb l’ajuda de tots els habitants del municipi.
 
Quant a tradicions el protagonisme és per a la festa major, les activitats tradicionals del Nadal i també el tradicional Ball de Garlandes.
 
Turisme enològic
 
st esteve 1Aquest és un territori inclòs dins les DO Penedès i Cava. És per això que la vinya té un pes important en el paisatge del municipi. L’enologia i el turisme enològic prenen protagonisme a Sant Esteve Sesrovires. Les tres empreses elaboradores de vi i cava es troben ubicades en enclavaments arquitectònics de singular bellesa que faran que la visita als cellers i caves sigui una experiència única.
 
El secret d’un bon cava resideix a saber combinar art i tecnologia i, per descomptat, cal una bona matèria primera. A la vinya és on comença el procés d’elaboració del cava, amb les tradicionals varietats de raïm penedesenques: macabeu, xarel·lo i parellada. La recollida, condicionament i transport del raïm fins als cellers es fa amb tota cura. Allà es procedeix a premsar els raïms per extreure’n el suc i obtenir-ne el vi base. Tot seguit, aquests sucs, o mostos, es clarifiquen per eliminar-ne qualsevol impuresa i, un cop nets, es fan fermentar amb llevats seleccionats i un rigorós control de temperatura. 
Quan la vinificació ha finalitzat, comença la fase del cupatge: els vins de les diferents varietats s’acoblen a fi d’aconseguir la mescla idònia, el caràcter del futur cava.

A continuació, el vi és embotellat afegint-hi sucre i llevats, és el procés de tiratge, que propiciarà la segona fermentació en l’ampolla i l’aparició de l’escuma característica del producte. Aquesta segona fermentació es produeix a la cava: les ampolles ajagudes, envoltades de foscor i humitat, reposen amb tranquil·litat a una temperatura gairebé constant que no sobrepassa els 15ºC; és l’anomenada rima. Aquí s’inicia la criança, que ha de durar un mínim de nou mesos. Durant aquest temps es duu a terme la remoguda: petits moviments a l’ampolla per fer baixar les restes de llevats fins al coll, així resulta més fàcil eliminar-les. D’aquest procés de purificació se’n diu desgorjament i algunes cases elaboradores encara avui dia el fan a mà, cosa que requereix una gran tècnica.

Finalment, l’ampolla es reomple amb el licor d’expedició que determinarà el tipus de cava d’acord amb la quantitat de sucre que contingui: brut, extra brut, extra sec, sec, semisec, dolç i brut nature, sense addició de sucre. El cava ja està a punt per sortir al mercat.