Saldes

Vista__Saldes
Escut_Saldes


Saldes


Informació general

La major part del territori de Saldes és molt muntanyós i cobert de pasturatges i de boscos de pins, amb algunes clapes bastant extenses de faigs i avets. Els conreus tenen poca importància i es redueixen a petites explotacions de farratge i patates. La ramaderia és composta per caps d’oví i de boví. L’activitat econòmica més important era l’extracció de carbó, explotada per Carbons del Pedraforca, fundada l’any 1934 i que tancà al final del 2005. Se n’extreia lignit, amb una producció d’unes 200 000 t anuals que consumien íntegrament la central tèrmica de Cercs.
Travessa el terme d’est a oest la carretera local B-400 que surt de l’Eix del Llobregat a l’alçada de Sant Julià de Cerdanyola i arriba a Gósol.


Llocs d’interès

Santa Maria del Castell
Santa-Maria-del-Castell-de-SaldesÉs una petita ermita romànica al costat de l’antic castell de Saldes de la qual es tenen notícies des del segle XII quan era la capella del castell. És a deu minuts de Saldes en cotxe en direcció nord-est, el conjunt queda enlairat dominant la vall des de la falda de la muntanya .
Petit temple de nau única, coberta amb volta apuntada i acabada amb un absis semicircular, orientat a llevant. L’absis és fet amb pedres de diferents mides sense polir i rejuntades amb argamassa.La porta primitiva, coberta amb un arc adovellat i encarada a migjorn, està actualment tapada. Quant a la porta actual, a ponent, està disposada a sota del campanar d’espadanya. Aquest està descentrat i és d’una sola obertura.
L’estructura és de pedra de diferents mides, tot i que molta part està emblanquinat. L’interior està enguixat, amb l’absis tapiat per un envà al qual hi ha adossada una fornícula de fusta amb una còpia de la imatge de la Marededéu del Castell, ja que l’original es perdé durant la Guerra Civil. Actualment hi ha una imatge de la Marededéu del Remei .
El castell actualment es troba en ruïnes, tot i que aquestes han estat restaurades.

Molí de la Farga
El molí de la Farga és una construcció de planta rectangular coberta a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana orientada a migdia, on s’obra, per un costat, la porta d’arc rebaixat i per l’altre una finestra amb llinda de fusta. En aquesta façana és visible el cacau i a l’interior de l’edifici part de les màquines (moles, rodet, etc.) del molí. Pel costat del llevant i tramuntana l’edifici fou ampliat per tal s’aixoplugà una petita serradora que aprofitava, com el molí, la força de l’aigua de valls.

Sant Martí de Saldes
És una església que es troba al centre del nucli urbà. Malgrat les modificacions barroques del segle XVIII conserva vestigis romànics. Conserva retaules neoclàssics i una talla romànica del segle XIII de la verge de Gresolet que pertany al Santuari de Gresolet.
L’interior de l’edifici és de pedra vista i deixa veure l’estructura constructiva. A cada costat s’obren dues capelles laterals cobertes amb volta d’arcs encreuats. A la paret de migdia resta un arc adovellat i una finestra d’arc de mig punt molt alta i tapiada. Es conserven cinc altars a l’interior, de fusta policromada, d’estil neoclàssic tardà i del segle XIX, procedeixen d’algun taller local de Bagà o de Sant Llorenç de Morunys. Dedicats, el major a Sant Martí, els altres a Santa Severina, al Sagrat Cor, a Santa Bàrbara i a la Mare de Déu del Roser.


Festes i tradicions

Saldes celebra la festa major el 28 d’agost, festivitat de Santa Severina. Altres actes festius són un aplec a l’ermita de la Mare de Déu del Castell, el 25 de març, la festa en honor a Santa Bàrbara, patrona dels miners, el 4 de desembre, i la festivitat de Sant Martí, el cap de setmana més proper a l’11 de novembre.