Ripollet

372px-COA_of_Ripollet_svgRIPOLLET

La ciutat de Ripollet està situada a la vall baixa del riu Ripoll, abans de la confluència amb el riu Besòs, dins la depressió prelitoral. Limita al nord amb Barberà, a l’est i sud-est amb Montcada i Reixac i al sud i al sud-oest amb Cerdanyola. El municipi compta amb una interessant oferta comercial i, si us decidiu a visitar-lo, hi trobareu diferents monuments històrics, entre els que figura l’església de Sant Esteve.

Al respecte d’aquest monument, cal destacar que l’església actual està construïda sobre estructures romàniques. Hi ha constància escrita de la seva existència des de l’any 986, encara que es creu que ja hi era abans del segle X. La construcció primitiva era més reduïda que l’actual, de planta en forma de creu llatina ben definida, amb un absis semicircular probablement reconstruït al segle XII. A la dreta, sortint de l’església, hi havia un petit cementiri adossat a les seves parets i, a l’esquerra, un reduït claustre amb un pou al mig.

st esteve ripolletEl portal és d’estil renaixentista del segle XVII. En els pedestals que suporten les columnes hi ha uns pollets, que representen l’escut municipal, tallats a la pedra. La façana actual, adossada a la primitiva, va ser refeta al mateix segle. L’actual campanar, edificat el 1882 per substituir l’antic espadanyà que estava molt malmès, és d’estil modernista.

A la part nord-oest de l’església trobem els carrers del primer nucli urbà. Es tracta de carrers més o menys sinuosos que segueixen el traçat d’antics camins, carrers com: Isabel la Catòlica, General Prim, els Afores, la Salut, la Palma… També hi ha la plaça de la Constitució, on fa pocs anys hi havia l’Ajuntament, i la plaça d’en Clos, on destaca la seu de la Coral del Vallès. En aquests carrers encara hi trobem cases que mantenen l’estructura típica de les casetes de poble, de planta baixa, amb eixida, generalment d’un cos. Són construccions senzilles amb pocs o cap detall decoratiu.

La rambla de Sant Jordi

Continuant amb la ruta pel municipi hem de parlar de la rambla de Sant Jordi, la principal artèria de la ciutat i centre d’activitats socials i comercials, que els diumenges i festius es converteix en passeig de vianants. Al començament de la rambla hi ha el Centre Cultural, un modern edifici tot blanc inaugurat l’any 1995 i el Casal de Joves situat en una antiga torre. Al davant, el Centre Parroquial, un edifici d’estil noucentista.

Baixant pel carrer de la Lluna, arribarem a la plaça de l’Onze de Setembre, on l’edifici de l’antic mercat municipal, construït el 1932, s’ha transformat en el Teatre Auditori. Al número 16 de la plaça podem observar un edifici modernista d’inspiració vienesa. Continuant pel carrer de la Lluna, arribarem al carrer del Calvari. Aquest carrer és l’antiga carretera de Masrampinyo i també forma part del nucli antic. Encara hi trobem cases de planta baixa d’un cos, algunes de les quals conserven la data de l’època en què van ser construïdes.

Els orígens de Ripollet

ripollet vistaUn dels indicis més sòlids que tenim per parlar d’un primer assentament humà en terres ripollenques es remunta a l’època prehistòrica, concretament al Neolític Mitjà. L’any 1929, es van descobrir les restes d’una necròpolis en els terrenys de la bòbila d’en Padró, a Can Tiana de la Riba (que aleshores era del terme de Cerdanyola).

D’entre els diferents testimonis arqueològics localitzats, destacarem dos sepulcres pertanyents a la cultura dels sepulcres de fossa (3500- 2500 a.C.), amb aixovars de gran riquesa, així com restes humanes, destrals, pics, ganivets de sílex, que avui dia podem veure en el Museu d’Història de Sabadell. De fet, tant pel tipus de peces trobades com pel material i la qualitat d’ aquestes, és força evident l’existència d’un comerç molt actiu amb zones bastant allunyades.

Calendari de festes populars

La vila de Ripollet té una àmplia i diversa oferta d’actes i festes populars al llarg de tot l’any. El Patronat Municipal de Cultura i Joventut, conjuntament amb les entitats, s’encarreguen de mantenir vives les tradicions i dinamitzar la vida sòciocultural en un continu d’activitats per a tots els gustos.

Entre elles, cal destacar la cavalcada dels Reis d’Orient, la passejada dels Tres Tombs, el Cabraboc en ocasió del Carnaval, el Dia de la Dona i el Concurs de Teatre Amateur Valentí Velilla, a més de la Diada Castellera, els Jocs Florals o la Festa de l’Esport.

Després de la revetlla de Sant Joan, encara toca parlar del Festival de Músiques del Món, la Nit de Bruixes, la festa major del mes d’agost i ja al setembre les Festes de la Tardor del Pont Vell, deixant per a més endavant les Festes del Pilar i la Trobada de Gegants, el concert d’aniversari de Ripollet Sardanista al Teatre Auditori i el tradicional joc de Quinto que anuncia l’arribada del Nadal.