Riba-Roja d’Ebre

escudo_de_riba-roja_debre-svg

ribaroja_paisaje

Riba-Roja d’Ebre


Fem cap a Riba-roja d’Ebre

Riba-roja d’Ebre és un dels catorze municipis que configuren la Ribera d’Ebre. Situat al Nord-Oest d’aquesta comarca, limita amb l’Aragó i és el primer nucli de població que troba l’Ebre en entrar a Catalunya.
El riu Ebre entra al terme de Riba-roja encaixonat per serralades, i en surt descrivint el meandre on es troba la vila. Per la seva banda, tot el territori és un conglomerat de muntanyes, valls, barrancs i paisatges fluvials de gran bellesa, amb rics i variats ecossistemes.


El riu, protagonista

El tram riba-rojà del riu ha estat i és protagonista de la vida de tot el territori, a més de possibilitar, amb la seva amplada i majestuositat, la pràctica de la pesca i de diversos esports nàutics.

ribaroja riu

L’evolució històrica de la zona, amb la petjada de sarraïns i els templers, ha ocasionat la característica configuració del nucli antic de Riba-roja, on destaquen les restes del castell templer i el mirador de la Pena.

El present de Riba-roja gira a l’entorn de la diversificació econòmica i una creixent dinàmica cultural i associativa. Quant a la seva gran aposta pel futur, passarà indubtablement per un desenvolupament agrícola, turístic i industrial sostenibles.


La clotxa, patrimoni gastronòmic

La clotxa és un plat tradicional de la cuina de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, i es menja principalment al camp, en trobades i en manifestacions col·lectives. És un plat propi de la pagesia riberenca; els pagesos el preparaven quan anaven a treballar al camp, amb les brases de la foguera.

clotxa

Les característiques de la preparació de la clotxa tenen a veure amb els orígens del plat, ja que el mateix pa buidat feia de carmanyola per portar els ingredients, que eren productes que el pagès tenia a mà en el rebost de casa.

Per elaborar-lo, cal tallar pel mig els dos pans de mig quilo i traure’ls la molla. S’escaliva la ceba, l’all i el tomàquet, i es posa l’arengada a la brasa; el pa de mig buit serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats. S’hi afegeix oli i es tapa el pa amb la molla.