Portbou

escutportbouPortbou

Resseguint la costa Brava i limitant Catalunya amb França hi ha el municipi de Portobou, famós per les seves platges i entorn mediterrani. Situat a la comarca de l’Alt Empordà, es tracta del poble més septentrional del mar Mediterrani que concentra una població de 1290 habitants. Degut a la seva situació geogràfica, encarat al golf de Lleó, i al relleu accidentat que el caracteritza, la població de Portbou pateix de forts vents de tramuntana. Tot i així, el turisme està a l’ordre del dia i sempre hi ha algú passejant pel casc antic o prenent el sol vora el mar.portbou_paisatge

Portbou, paradís turístic
El turisme no és cap novetat a Portbou. De fet, històricament, Portbou va ser el primer municipi on arribaven els turistes, durant la dècada dels cinquanta, després de creuar els Pirineus. Eren molts els punts a favor que fomentaven les visites dels estrangers. A part dels paisatges, les platges i el clima agradable, les comunicacions de Portbou hi van jugar un paper important, especialment l’estació de tren, que connectaven la localitat amb la resta del territori.
Fent un repàs de la trajectòria històrica i cultural del poble, són molts els edificis i monuments que apleguen centenars de visitants. L’Església de Santa Maria de Portbou n’és un d’ells. Es tracta d’una construcció, dissenyada per l’arquitecte Joan Martorell, que data del segle XIX. D’estil neogòtic, destaca la imatge de la Verge, obra de l’escultor Frederic Marès, que es conserva a l’interior de l’Església. 
Un altre dels llocs d’interès de Portbou són els refugis de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant el conflicte, l’Ajuntament republicà va adaptar certs espais de la ciutat per protegir a la població. Ara turístics, alguns d’aquests racons eren els túnels ferroviaris, l’edifici del propi ajuntament, o coves que travessaven les muntanyes. 
Encara que soni estrany, el cementiri de Portbou és conegut per ser dels més bells de la costa ja que es troba en una situació privilegiada, penjat sobre el mar. Dins el recinte, hi ha una petita capella vuitcentista dedicada al Sant Crist i una placa en record al filòsof alemany Walter Benjamin, que va morir a Portbou. 

Entre els Pirineus i el Mediterrani
En qualsevol cas, l’encant de Portbou s’amaga entre la sorra fina de les seves platges. Destaquen les tres platgetes, la Platja del Pi, la de les Fresses i la del Claper. També esglesia_santamariarelacionat amb el mar, és impossible passar per alt el port esportiu de Portbou que, generalment, es manté tranquil durant tot l’any. 
Per tots aquells que vulguin descobrir la zona, el municipi de Portbou fa una proposta de diverses rutes que recorren els llocs i panoràmiques més emblemàtiques del territori. Una de les més famoses és l’excursió al pantà que inclou una visita a l’embassament. A més a més, també destaquen la ruta de Querroig per la sendera del músic, que ens porta fins als peus del Querroig passant per les feixes de vinya, ara abandonades, i el dolmen del Coll de la Farella, entre d’altres; així com les rutes de l’Albera, considerat un paratge natural d’interès nacional que inclou la visita de monuments megalítics i de Sant Quirze de Colera.