la Torre de Fontaubella

la_torre_de_fontaubella
Escut_de_la_Torre_de_Fontaubella


la Torre de Fontaubella


Informació general

Més de la meitat del terme resta erm i les terres llaurades es dediquen principalment al conreu d’avellanes i en només un petit percentatge a l’olivera, l’ametller i la vinya.
Es fan esforços per potenciar l’oferta turística, que es concentra els mesos d’estiu i que s’ha definit com a alternativa al desenvolupament del municipi.


Llocs d’interès

Santa Maria de la Torre de Fontaubella
SantaMaria_FontaubellaL’església fou bastida a principis del segle XIX per a aixoplugar tota la població que havia augmentat espectacularment el segle anterior. Substituïa a una petita esglesiola que hi havia al mateix carrer Major i l’origen de la qual sembla remuntar-se al temps de la fusió de les dues poblacions. Fou espoliada durant la invasió napoleònica i també durant la Guerra Civil.
És un edifici de planta rectangular amb absis, bastit de maçoneria arrebossada amb reforç de carreu als angles i cobert per teulada a dues vessants, amb campanar als peus i una petita espadanya. Interiorment disposa d’una sola nau, amb tres tramades i cor a la primera, amb absis poligonal. Disposa de capelles laterals als espais entre contraforts. D’un fris continu arrenca la volta, de mig punt, reforçada amb arcs faixons i llunetes.
Exteriorment presenta una sòbria decoració a la porta, d’arc rebaixat emmarcat per dues falses columnes, rematada per una torre. Un petit ull de bou il·lumina el cor. Sobre la porta apareix, esculpida, la data de 1802.

Nucli antic
Dins del nucli del poble, es conserven cases amb doveles, però l’edifici més ben conservat és l’església parroquial de la Nativitat de Santa Maria, construïda al s. XVIII, d’estil bàsicament neoclàssic però que incorpora alguns elements del període barroc. Consta d’una sola nau, amb capelles laterals que aprofiten els contraforts. Es conserven també les restes de la primitiva església.
Enmig del nucli urbà es pot contemplar encara bona part de l’antiga Torre del Rafolí, atribuïda als moros, l’alçada de la qual era de 10 metres, amb planta quadrangular d’uns 8 metres de costat.


Festes i tradicions

La festa major se celebra per la Nativitat de la Mare de Déu, el primer cap de setmana d’agost, també es fan celebracions el 8 de setembre i per sant Silvestre, el 31 de desembre.