Capellades

escut capellades.jpgCAPELLADES

Capellades és un municipi de la comarca de l’Anoia, a la Catalunya Central, que comprèn la població homònima i el petit raval de la Font de la Reina. La seva extensió és de 2’9 Km2. La vila s’alça damunt d’una potent terrassa travertínica, que s’obre al marge dret del riu Anoia, a 317 metres d’altitud, just al lloc on el riu talla la Serralada Prelitoral i configura el Congost de Capellades.

Un referent turístic

abric romaníTurísticament, Capellades rep també un important nombre de visitants al llarg de l’any. A banda d’un turisme comercial estiuenc, es tracta bàsicament d’un turisme cultural relacionat amb la visita al Museu Molí Paperer de Capellades i a l’Abric Romaní-Parc Prehistòric de Capellades. Dins d’aquest turisme cultural s’ha d’incloure també diversos col·lectius de persones que visiten la població en funció de la realització dels nombrosos actes que l’important teixit associatiu de la vila organitza durant l’any (congressos, intercanvis, trobades, actuacions).
 
Des del punt de vista patrimonial Capellades, que al llarg dels anys s’ha preocupat per conservar i potenciar el seu patrimoni, compta amb un important conjunt d’elements patrimonials historicoartístics i naturals, alguns dels quals en l’actualitat són internacionalment coneguts.
 
museu molí papererEn primer lloc visitem el Museu Molí Paperer de Capellades, que està situat a l’antic molí del segles XVIII-XIX anomenat Molí de la Vila, al costat de la Bassa. Capellades fou durant els segles XVIII i XIX un dels més importants centres paperers del país i va arribar a assolir renom internacional pel seu paper de barba d’alta qualitat.

 
A les sales d’exposició permanent del Museu es recull la història del paper des dels seus orígens fins al processos actuals de fabricació. Al soterrani del molí, on encara avui es continua elaborant paper fet a mà, el visitant pot conèixer detalladament tot el procés artesanal del paper, amb eines i maquinària originals.
 
Les col·leccions i la documentació que s’hi conserven  fan d’aquest Museu un dels centres més importants d’abast internacional dedicats a l’estudi i la difusió del paper en tots els seus àmbits. La visita al Museu Molí Paperer de Capellades et permetrà apropar-te d’una manera pràctica a les tècniques de producció d’aquesta manufactura, elaborar els teus propis fulls i descobrir, alhora, la màgia del paper fet a mà.
 
La segona visita ens portarà fins a la Bassa, que és un dels punts d’aforament natural de l’important aqüífer d’aigües subterrànies que hi ha a cavall de les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès. Des de l’edat mitjana, aquestes aigües han estat emprades per molins fariners, bataners i paperers. Destaca especialment la utilització per a la tradicional manufactura paperera que, mitjançant una acurada canalització, aprofitava aquestes aigües per al procés productiu dels Molins de la Costa, dels quals el Molí de la Vila n’és el primer pel seu emplaçament.
 
La Cinglera del Capelló
 
Per altra banda, trobem també un element d’excepcional importància:  la Cinglera del Capelló. Aquest entorn, a més a més de constituir un espectacular espai d’interès natural, conté un important conjunt de jaciments arqueològics que pertanyen als diversos períodes cronoculturals de la història de l’home, d’entre els quals destaca per la seva gran excepcionalitat científica el jaciment paleolític de l’Abric Romaní.
 
Aquest jaciment arqueològic, que encara és en procés d’excavació científica, s’ha convertit en un dels principals registres europeus per conèixer les comunitats prehistòriques neandertals que poblaren Europa ara fa entre 80.000 i 40.000 anys i el seu context paleoecològic. La gran importància historicoarqueològica i natural d’aquest conjunt ha fet que el municipi hagi endegat el projecte de creació del Parc Prehistòric de Capellades, que constitueix un nou element patrimonial recuperat i obert al turisme. 
 
Arquitectura rellevant
 
font de la reinaCapellades compta també amb destacables elements patrimonials arquitectònics, tant civils com religiosos. Quan al primers, són remarcables els exemples d’arquitectura industrial relacionats amb la manufactura paperera tradicional (el Molí de la vila, seu del Museu Molí Paperer, el Molí paperer Munné, etc.) i amb el camp tèxtil (fàbrica de Ca l’Isaac). Dins la població existeixen conjunts urbanístics i arquitectònics notables, d’entre els quals sobresurt per la seva importància i singularitat històrica i arquitectònica la Casa Bas.  
 
L’arquitectura religiosa capelladina té en l’església de Santa Maria el seu element més destacable. Es tracta d’una gran construcció de creu llatina coronada amb una torre campanar i un singular cimbori circular. També cal esmentar les petites esglesioles del Pilar i de Santa Bàrbara, aquesta darrera al raval de la Font de la Reina.
 
casa basDes del punt de vista de natura, Capellades en els darrers anys ha recuperat i configurat diversos espais naturals, alguns d’ells de molta tradició històrica, com són els jardins de la Bassa, els de Leopold Ribot o el parc de la Font Cuitora; espais que en conjunt configuren un atractiu entorn natural a la vila. La tradició cultural festiva té també una original i important representació a la vila, amb celebracions locals destacades i centenàries, com són per exemple el Mercat Figueter i les festes del Carrer amb el tradicional Ball Pla.