Calldetenes

escutclldetenes
calldetenes paisaje
Calldetenes

alldetenes és un dels municipis de la comarca d’Osona que descansa a l’ombra de la Depressió Central Catalana. Malgrat tenir una població de només 2.426 habitants, els 5,8km2 que conformen Calldetenes concentren una riquesa històrica i cultural molt important. És així que el municipi aplega des d’edificis romànics del segle XI, com Sant Martí de Riudeperes, fins a ermites moderns com el de Sant Marc. En essència, un racó d’Osona que respira història sense renunciar als equipaments del present.


Tot allò que no et pots perdre…


L’Església de Sant Martí de Riudeperes

Des d’abans dels inicis de Calldetenes, al segle XVI, l’Església de Sant Martí de Riudeperes ja s’havia consagrat com el nucli del municipi. El valor del capitell i el fragment d’arquivolta de la portada són els elements que més destaquen d’aquest edifici d’estil romànic, que s’ha anat reformant al llarg dels anys.

santmarti

A partir de la seva construcció al segle XI, l’Església va reformar-se per primera vegada durant l’època romànica, al segle XII, quan es van edificar una portada al mur de ponent i un atri, ara ja integrat a l’edifici. Segles més tard, entre el XVI i XVII, van afegir-s’hi dues capelles laterals. Resultant d’aquestes reformes i segles i segles d’història, actualment, l’Església de Sant Martí de Riudeperes ha esdevingut l’atracció turística principal de la zona. Es tracta d’un recinte tancat que inclou l’accés a espais diversos com: el cementiri, l’hort veí, la porta de l’església i a l’entorn que voreja el mur de tramuntana.

Sant Tomàs de Riudeperes

Amb un nom molt semblant, destaca també Sant Tomàs de Riudeperes, un antic monestir canonical del segle XI, famós per les seves voltes gòtiques i claustre renaixentista.
santtomas
L’edifici va ser reconstruït pel bisbe de Barcelona, Jaume Caçador, que va reedificar el claustre i l’Antic Monestir, després de què quedessin en ruïnes entre els anys 1411 i 1476. Des d’aleshores, han estat vàries les funcions del monestir. En un primer moment, el bisbe de Barcelona el va convertir en un convent franciscà que després va ser destinat al Col·legi dels Framenors Franciscans de la Província de Catalunya. Al segle XIX, va esdevenir un seminari de missioners franciscans del Perú. I ja en plena actualitat, l’edifici s’ha transformat en una reconeguda escola per persones amb discapacitats.

Ermita de Sant Marc

ermitasantjoan
Dins la història, Calldetenes és diversitat. A part d’edificis romànics de gran valor, també destaquen construccions d’arquitectura moderna com l’Ermita de Sant Marc, construïda al segle XVI. L’ermita està ubicada al punt més alt del municipi i ofereix una panoràmica magnífica de tota la plana d’Osona.

Coincidint amb la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), l’Església va ser destruïda i abandonada. Fins que, l’any 1960, a iniciativa dels propietaris del Mas Ponç, l’edifici es va reconstruir de nou. Curiosament, ha estat gràcies a la necessitat de reformes de l’ermita que s’ha consolidat una de les festivitats més importants del calendari de Calldetenes. I és que, l’aplec per restaurar la capella que es va convocar, per primera vegada, l’any 1985, ha esdevingut una tradició amb data fixa.

Església de la Mercè

Tot i així, no és altra que l’Església de la Mercè, la que regeix el cor del municipi. L’edifici descansa al bell mig del casc urbà.
esglesia_merceÉs famós per la seva senzilla façana, guardiana d’elements barrocs i neoclàssics, i alhora inconfusible gràcies al seu campanar en forma de torre octogonal.

En la mateixa sintonia, destaquen edificis arquitectònics com l’ermita de Sant Llàtzer i l’ermita de Sant Francesc, de tarannà modern, amb un característic campanar de taula quadrada.


Secrets culturals

Més enllà del cultiu històric, Calldetenes té cops amagats. El municipi destaca per la seva llarga tradició en el teatre amateur i tradicional. De fet, “Els Pastorets” va ser la primera representació que el “Grup Escènic de Calldetenes va incloure al seu repertori. Anys més tard, l’agrupació teatral va evolucionar fins l’actual “Espardenya Teatre” que actua al nou Auditori Teatre i representa obres clàssiques d’autors tant catalans com estrangers.
A nivell cultural, també cal fer incís en “Els Premis Literaris de Calldetenes”, “El Concurs de Còmics de Calldetenes” i també, en el recentment inaugurat, “Premi de Teatre Lluís Solà i Sala”.

Una altra de les particularitats amagades de Calldetenes és que, dins l’àmbit esportiu, té el cros més antic de tot Catalunya. Encara que, com no podia ser d’altra manera, l’esport més popular al municipi, amb dos clubs federats, és el futbol. Només hi ha 2.426 habitants al municipi. Però tots ells necessiten estar ben informats. “L’Espiga” és la revista trimestral per excel·lència al municipi que, des dels anys setanta, recull tota l’actualitat del territori.