Bagà

escutbagaBagà

A l’ombra de l’imponent Pedraforca, s’estén el municipi de Bagà. Situat a la comarca del Berguedà, prop de Puigcerdà, compta amb una població de 2125 habitants i un ampli ventall de possibilitats per conquerir a tots els visitants.

De dalt a baix
Des dels paisatges fins a la gastronomia, passant per l’arquitectura i edificispaisaje_baga històrics, Bagà és difícil d’oblidar. Dins el valuós patrimoni arquitectònic del municipi destaca l’Església de Sant Esteve de Bagá, una perfecte transició entre l’art romànic i el gòtic. Datada del segle IV, l’Església està composta per tres naus cobertes amb volta de canó apuntada al centre i voltes d’aresta a les naus laterals. Però, el més important, és la portalada gòtica de l’edifici, considerat l’exemple més important del gòtic en tota la comarca. L’interior de l’edifici alberga obres artístiques de diferents èpoques, com la bizantina, barroca o neoclàssica.
Tanmateix, el centre senyorial de la vil·la està regit pel Palau dels Pinós, que actualment acull el Centre Medieval i dels Càtars i l’Oficina de Turisme, així com exposicions temporals i actes culturals esporàdics. Amb un nom semblant, destaca la Plaça Galceran de Pinós, construïda sota el Palau dels Pinós i clarament diferenciada de la part antiga de Bagà. Resguardada per les antigues muralles, és reconeguda la plaça porxada amb edificis de notable antiguitat així com tot el conjunt del nucli antic medieval.
En sintonia amb el medi ambient, no es poden passar per alt el Pont de Sant Joan, un Església de Sant Esteve, s. XIV, Bagà, el Berguedà, Barcelonaparatge fresc i molt freqüentat pròxim a les aigües del Bastareny, i tampoc les fonts de la Vinya Vella o de l’Andino, que inclou una petita àrea de pícnic al costat del riu. 
D’altra banda, en relació amb la natura, Bagá també té el Centre d’Informació i Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Les oficines del parc ofereixen als visitants tota la informació necessària en relació als itineraris i al terreny, que compta amb una superfície de 41342 hectàrees, sent el segon parc natural més gran de Catalunya. Pel que fa la gastronomia, Gabà destaca per la seva cuina típicament catalana. 
Entre el seus plats més comuns destaquen l’escudella, la carn d’olla el blat de moro escairat i d’altres com la sopa de brou de la caldera, l’all i oli de Nadal o les maduixes boscanes. Impossible sortir de Gabà amb l’estómac buit. 

Fires, festes i actes destacats 
D’entre l’extensa agenda festiva de Gabà, són imprescindibles la truitada mercado_medievalpopular, que se celebra al mes de maig, coincidint amb l’arribada de l’estiu i la festa dels Caçadors. També és molt popular la Fira de l’Arròs o Festa dels Productes Naturals que té lloc cada segon diumenge de febrer. En la històrica porxada de Bagà, els cuiners apleguen ingredients dins una enorme paella de 2,80 metres de diàmetre, mentre la gent s’hi congrega al voltant. 
Bagà té les seves pròpies maneres per celebrar les tradicions més típiques. És així que durant la vigília de Nadal celebren la Fia-Faia, una festa que consisteix en la crema d’unes torxes a partir del tradicional “Toc d’Oració”. Abans però, s’encén una foguera allà on es pon el Sol i un grup de fallaires el transporten en una vistosa davallada nocturna.