Les claus d'una bona calçotada catalana *****

calcots_totcatalunya

Si hi ha una tradició que caracteritza els primers mesos de l’any, acomiadant la tardor i fent de talonera de l’estiu, són les calçotades. Un àpat que sempre es converteix en festa, excusa perfecta per a reunir al voltant de la taula els amics i familiars per a passar junts una bona estona. Des de les persones que busquen els millors restaurants per a gaudir d’aquestes delícies de la terra fins les que prefereixen comprar-les, enfilar-les i cuinar-les al foc, convertint aquest procés en una oportunitat més per a aprofitar la companyia.

La temporada de calçots i carxofes comença oficialment el mes de novembre, però la temporada alta es viu a partir del gener. Ara s’obre un període, de com a mínim quatre mesos, en el qual es podrà degustar aquests productes en el seu màxim esplendor fins entrat el mes d’abril.

Les calçotades: on i com fer-les

 

Aprofitant l’escalfor del foc a l’hivern o el bon temps a la primavera, les calçotades acostumen a fer-se a l’aire lliure i a peu dret. La seva gran aliada és la salsa romesco, una deliciosa composició ataronjada a base de nyores, tomàquets, all, pebre, oli, pa sec, ametlles i avellanes que s’utilitza per untar els calçots i donar-los el gust irresistible que els identifica.

El resultat és un festí gastronòmic que converteix aquestes cebes allargades, que prenen la forma amb el procés que se segueix quan es cultiven, afegint sorra al damunt dues o tres vegades l’any, en un dels productes més emblemàtics de la cuina catalana.

Les carxofes, companyes fidels

Les carxofes tampoc poden faltar en qualsevol calçotada. Es cuinen al forn, banyades amb una salsa d’all i julivert, pa ratllat i fruits secs. I, com passa amb els calçots, menjar-les també es transforma en tot un entreteniment, desfullant-la fins arribar al cor, la part més preuada d’aquesta delícia, que a més xucla tot el suc que les condimenta.

Més enllà d’això, hi ha qui també acompanya les calçotades de carn a la brasa. Un trio infalible per a qualsevol proposta de cap de setmana.