Amb l’arribada del bon temps és hora de parlar de les festes majors dels pobles de Catalunya. Unes festes que esdevenen la cita més important de cada barri, poble, vila o ciutat. Típicament commemora un fet important de la seva història o tradició, com ara la seva fundació. Aquesta festa pot ser alhora festa patronal, o sigui una festa en honor a un sant patró o santa patrona. Sovint, quan no s'escau en estiu, es celebra una segona festa major en aquesta època de l'any.
Les festes majors són el punt de trobada d'una comunitat local que es reuneix anualment a l'entorn d'uns escenaris comuns –la plaça, el cafè o l’església– i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics compartits. Entre els actes que no hi poden faltar, figuren els balls de nit amb les orquestres, els concerts i les sessions de DJ per als més joves, a més de les cercaviles amb els gegants, capgrossos i les xarangues.
Les festes majors catalanes se celebren almenys des del segle XIII. Al segle XIV la prodigalitat en les despeses féu que moltes constitucions de bisbats limitessin als clergues el nombre de convidats a l'àpat de festa major. Ferran el Catòlic, en una pragmàtica del 1487, prohibí que es fessin despeses superiors a deu sous per cada foc, però aquesta fou derogada l'any següent, a petició dels pagesos, que negociaren amb el rei la interpretació de la sentència arbitral de Guadalupe i que al·legaven el costum de rebre, per les festes majors, els amics i els parents.
Als darrers anys les poblacions han buscat noves maneres de potenciar les seves festes majors per tal d’aconseguir una major participació dels veïns i les veïnes. Una d’aquestes solucions ha estat el fet de crear colles que, de manera amistosa, competeixen entre elles per veure quina és la guanyadora final. Identificades amb diferents colors, per exemple, participen de jocs com la guerra d’aigua, concursos de truites, concursos de ball, competicions esportives, a veure qui menja més flams en un temps determinat i moltes altres activitats divertides i que amenitzen uns dies tan especials com són els de la festa major.
Les festes dels barris també han anat guanyant protagonisme amb els anys. És una bona manera de fer encara més amè tot l’estiu més enllà de la festa major gran del municipi. Les acostumen a organitzar les associacions de veïns i inclouen activitats per a grans i petits, des d’espectacles per a la canalla, havaneres, botifarrades, sopars populars a la fresca, concursos de karaoke i balls de nit.