Vilaür

Vilaür
Escut_Vilaür


Vilaür


Informació general

Hi ha boscos de pins i alzines als turons i a la vora del Fluvià destaquen les plantacions d’arbres de ribera. De les terres llaurades hi ha una petita zona de regadiu que produeix hortalisses i farratge, però hi predominen els conreus de secà: cereals, farratge, oliva (en regressió) i alguna vinya. La ramaderia complementa l’agricultura amb alguna explotació de bestiar boví i porcí. El mercat al qual acut la gent de Vilaür és el de Figueres i, secundàriament, el de Girona.


Llocs d’interès

Església de Sant Esteve
Sant_Esteve_de_VilaürDocumentada des del segle XIII, l’església de Sant Esteve de Vilaür és un edifici de l’últim període romànic, construïda a finals del segle XII o ja dins del XIII. Va ser sobrealçada i fortificada entre els segles XV i XVI. D’aquesta època és també la porta gòtica, que duu la data de 1595 i està decorada amb lleons alats i caparrons. A la porta hi destaca la ferramenta, que degué ser reaprofitada d’època romànica. Va ser restaurada l’any 1988.
Consta d’una sola nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. La façana de migdia hi ha dos contraforts que assoleixen un fort protagonisme. El frontis no és visible perquè en època tardana s’hi va adossar una casa. Exteriorment, el parament és fet amb carreus regulars, ben alineats. Es conserva la cornisa, de quart de segle incurvat.

Can Puig
Gran casal situat en un turó, a uns 300 m del poble, format per diferents construccions i tancat dins un baluard. Va ser construït al segle XVIII (hi ha gravada la data de 1786). L’edifici principal és una gran casa de planta rectangular, coberta amb teulada a dues aigües, que compta amb una torre emmerletada. A la banda nord hi ha un altre edifici, mig enderrocat, amb un gran portal i finestrals emmarcats amb pedra.

Nucli antic
Vilaür està documentat des del segle XI. Cap als segles XII-XIV el petit nucli de cases que envoltava l’església de Sant Esteve va ser fortificat amb la construcció d’una muralla. Més tard, quan la seva funció defensiva va ser innecessària es van obrir portes i finestres a les cases que conformaven el clos, el perímetre del qual encara es manté ben delimitat. El conjunt de cases i carrers conserva el seu aire antic, de parets de pedra i finestres emmarcades amb carreus, sense que cap construcció moderna desllueixi el seu encant.


Festes i tradicions

El poble celebra la festa major pel juliol, el dia de Sant Jaume.