Vilallonga del Camp

Vilallonga-de_camp
Escut_Villalonga_camp


Vilallonga del Camp


Informació general

Els serveis i el turisme són l’activitat econòmica dominant del terme. Pel que fa a les activitats agràries, cal esmentar com a principals conreus els avellaners, les oliveres i les vinyes. Les terres de conreu són regades amb aigua del riu de la Glorieta, de pous i mines. La ramaderia no té gaire incidència, llevat del sector avícola i de la producció d’alguns ruscos.
La vila de Vilallonga del Camp celebra el mercat setmanal el dimecres.


Llocs d’interès

Església parroquial de Sant Martí
Església-parroquial-de-Sant-MartíÉs un temple neoclàssic amb planta de creu llatina i cimbori poligonal coronat amb cúpula. Cal destacar la magnífica façana, que restà inacabada. Sobre la cornisa hi ha un frontó triangular sostingut per quatre columnes i dues pilastres, amb capitells corintis. Damunt la porta d’entrada es pot veure un relleu que representa Sant Martí partint-se la capa amb un pobre. Va ser obrada l’any 1794 i el seu estil s’aparta de la tipologia habitual de les esglésies catalanes de l’època, d’influència italiana, per apropar-se a l’estètica acadèmica propiciada per l’Acadèmia de San Fernando, de Madrid, a la qual pertanyia l’arquitecte, Toraya. Les obres van ser dirigides per Josep Miralles.

Mas de Serra
Sembla que en aquest indret hi podia haver hagut una vil·la romana, però no n’ha deixat rastre. L’origen del mas pot situar-se cap a la fi del segle XII, dins el terme conegut com Font de l’Astor que, al segle XV, pertanyia a la nissaga dels Montserrat. Cap als inicis del segle XVIII va passar a mans de la família Serra.
La casa ha estat acuradament restaurada i conserva bona part de l’estructura antiga i molts elements originals, com la façana, on són visibles els contraforts i el bell portal adovellat.
A l’interior de la casa es conserva un cep medieval de tortura. Actualment la casa està dedicada al turisme rural.

Museu-Arxiu Pere Virgili
Gestionat pel Centre d’Estudis Doctor Pere Virgili, va ser fundat l’any 2000. Acull una exposició permanent dedicada a l’il·lustre cirurgià del segle XVIII a més d’una mostra de l’artesania i la indústria de Vilallonga en aquell segle.


Festes i tradicions

La vila celebra la festa major d’estiu el diumenge pròxim al 30 de juliol, en honor de sant Abdó i sant Senén, mentre que la festa major d’hivern es fa l’11 de novembre, festivitat de sant Martí. També ha esdevingut tradicional a la vila l’arrossada popular que es fa el dissabte de carnaval i les dues festes que es fan a l’ermita de la Verge del Roser, la primera el 15 de maig, coneguda com la festa de la Rosa, i la segona, la festa de l’ermita, el segon diumenge d’octubre.