Viladecavalls

Viladecavalls
Escut-de-Viladecavalls


Viladecavalls


Informació general

Des que es va començar a formar el terme fins al principi del segle XX, els habitants vivien bàsicament del conreu de terres i anaven al mercat de Terrassa a vendre els seus productes. Posteriorment, les activitats agràries anaren perdent pes en detriment de la indústria. Modernament, les explotacions agràries que resten es dediquen al cultiu d’ordi, d’olivera, d’alfals i de fruita dolça. Destaca la cria de bestiar oví, cabrú, equí, d’aviram i conills.
La principal via de comunicació és l’autopista C-16, provinent de Terrassa i en direcció a Sant Fruitós de Bages, amb sortida al poble. A més, travessa el terme, de llevant a ponent, la carretera local de Terrassa a Olesa de Montserrat. Hi ha estació de ferrocarril al poble de Viladecavalls, prop del cementiri, i a Sant Miquel de Gonteres. La línia és la de Barcelona a Manresa.


Llocs d’interès

Santa Maria de Toudell
Està situada al costat de la masia de can Tries. L’edifici actual podria ser de començament del segle XII. Consta d’una nau de planta rectangular, coberta amb volta de canó, un absis semicircular i un magnífic campanar de torre. La porta original, després tapiada, era a la façana de migdia. Es va substituir en època incerta per una porta adovellada, als peus de la nau. Al costat nord hi ha una construcció adossada que ara forma part de les dependències de la masia.
L’element més destacat és el campanar, de planta quadrada. Originalment totes les finestres del dos pisos superiors eren geminades, però algunes han estat tapiades i altres modificades. Les dues que han pervingut conserven el mainell, amb capitell troncocònic. El campanar es comunica amb la masia per mitjà d’un passadís subterrani.
D’aquesta església procedeix una marededéu de fusta del segle XIII que es conserva al Museu Diocesà de Barcelona.

Can Boixeres
Aïllada en un paratge boscós de la serra de Collcardús, és un gran casal dels anys vint, actualment destinat a restaurant per a celebracions. L’element més destacat és una esvelta torre-mirador, coberta amb teulat a quatre aigües, i una petita capella adossada.

Sant Miquel de Toudell
Sant-Miquel-de-ToudellSituada dins les terres de can Mir, ara polígon industrial, en un indret on s’hi han trobat una necròpolis i restes de poblament romà . L’any 1157 Alegret de Toudell la va donar a Sant Pere i Santa Maria d’Ègara. Posteriorment va ser la parroquial de la quadra de Toudell. La capella degué ser construïda a començament del segle XII.
Té planta rectangular, coberta amb volta de canó, i un absis semicircular amb una volta aplanada que enllaça amb la nau mitjançant un arc carpanell. L’absis és decorat exteriorment amb bandes i lesenes llombardes. La façana de ponent, on hi ha l’entrada, és fruit d’una reforma probablement del segle XVIII. presenta portal adovellat i una espadanya de dos ulls descentrada respecte a l’eix de la nau.


Festes i tradicions

La festa major d’estiu se celebra el segon cap de setmana de juliol, i la d’hivern s’escau per Sant Martí (11 de novembre), patró del municipi. El poble també celebra la festa del Roser de Maig, pel tercer diumenge de maig.