Vilablareix

vilablareix
Escut_Vilablareix


Vilablareix


Informació general

Vilablareix ha estat tradicionalment un municipi agrícola, on predomina el regadiu. Es conreen sobretot cereals i arbres fruiters (pereres, pomeres). La cria de bestiar porcí i boví complementen l’economia. La indústria hi ha tingut un cert desenvolupament, especialment al sector del Perelló, afavorida també per la proximitat deGirona.


Llocs d’interès

La Massana
Inicialment la masia era de tipus tradicional però segurament a principis del segle XVIII s’amplià l’edificació, fent que la crugia lateral esquerra augmentés considerablement d’amplitud i de profunditat, com es pot comprovar als carreus de les parets laterals. La planta baixa és lleugerament enfonsada i s’accedeix per una petita rampa. La porta és a dovelles amb arc de mig punt. La planta baixa és amb volta d’aresta. La planta superior està formada per quatre finestres de pedra amb ampit motllurat, una de les quals presenta balcó de reixa de ferro, característic de l’ampliació del segle XVIII. Presenta contraforts laterals i un esvelt fumaral.
El mas és actualment una masoveria i està dedicat a la plantació d’arbres fruiters. A la porta hi ha esculpida la data de 1703, possible època de l’ampliació.

Sant Menna de Vilablareix
Sant-Menna_VilablareixL’església actual, dedicada a Sant Menna, va ser construïda conjuntament amb la rectoria de la Parròquia, segons consta a la llinda de la porta de la rectoria (1707), encara que el campanar i els detalls interiors són posteriors a aquesta data. De l’església destaquen les arcades que donen a la plaça que formen una galeria molt típica i característica de la contrada. La rectoria, i concretament la zona d’arcades, es troben en estat precari.
Pila baptismal de pedra calcària. A la buixarda. D’estil neoclàssic, té forma octogonal. No té cap relleu ni inscripció. Conserva un tall de la cadena (emplomada a la pedra) que servia per subjectar la tapadora de fusta. Amida 117cm d’alçada per 81cm de diàmetre de la boca.
Hi ha dues piles per aigua beneïda: La primera pila. De pedra calcària, treballada a la Guixarda. Consta de pila i columna. Estil neoclàssic (segle XX). El suport és una columna estriada amb una petita base. Està col·locada a uns centímetres de separació de la paret. El conjunt amida 105cm.[1] La segona pila és també de roca calcaria buixardada. D’estil neoclàssic i aparedada al costat de la porta per accedir a l’antic convent. La columna i la pila estan ornamentades amb estries. Amida 105cm.


Festes i tradicions

La població celebra la festa major pel maig, i la festa petita per Sant Menna, al principi de novembre.