Vic

vista-Vic
Escut_de_Vic


Vic


Informació general

Entre altres mostres anuals que se celebren a la ciutat es poden destacar el Mercat de la Música Viva, que des del 1989 aplega gèneres tan diversos com el pop-rock, el jazz, la música clàssica i la tradicional, i entorn del qual es fan paral·lelament tertúlies, conferències i exposicions, a més d’actuacions en directe per tal de promoure nous grups musicals; el Vic Antic, que té lloc durant el mes d’agost, el Vic Enllaç, que se celebra des de 1993, la fira Vic Neu-Saló Català de la BTT (1996), orientada tot tipus d’esports, la Fira de Sant Nicolau, que acull un mercat medieval durant el mes de desembre, per la Puríssima, i el Vic Motor (1998) al mes de juny. També es fan pires relacionades amb la festa i amb la construcció i l’habitatge.


Llocs d’interès

Castell dels Montcada
El Castell dels Montcada estava situat a la part alta de la ciutat de Vic i fou erigit a finals del segle XI. En aquella època es coneixia per palau, torre comtal de Vic o més sovint per castell de Vic. Després de ser abandonat des de l’any 1860 es va posar a la venda l’any 1882. Actualment, del castell en queden els vestigis dels sectors nord i ponent (aquest últim utilitzat al S. XVII per construir l’Església de la Pietat de Vic) que es conserven al voltant del Temple romà de Vic, els murs del qual formaven el pati interior del castell. El palau va pertànyer a una de les famílies més influents i destacades de Catalunya a partir de la segona meitat del segle XI, la família dels Montcada.
Aquest castell envolta un temple romà .

Catedral de Vic
atedral-de-VicLa catedral de Sant Pere Apòstol o catedral de Vic, enclavada al centre del recinte històric de la ciutat de Vic, és la seu de la diòcesi de Vic. Presenta una mescla d’estils que van des del romànic fins al neoclàssic. El campanar és romànic, el claustre i el retaule major són d’estil gòtic i la capella de Sant Bernat és barroca. De 1781 a 1803 la catedral va ser transformada i ampliada seguint l’estil neoclàssic.

Museu Balmes
A la casa Bojons, casa senyorial del segle XVII que du el nom de la família que en vas er propietària entre els anys 1769 i 1864, hi va morir Jaume Balmes. L’amistat que unia els Bojons amb Balmes els va portar a acollir-lo durant els darrers mesos de la seva malaltia. Avui encara, propietat de l’Ajuntament, conserva salons i alcoves de profusa decoració barroca al pis noble. Així com un petit museu reinaugurat el 1998, en ocasió del 150è aniversari de la seva mort, en record del filòsof. Just en la cambra on va expirar és el lloc indicat per llegir aquest fragment del poema que Verdaguer va dedicar a evocar el moment del traspàs.


Festes i tradicions

La ciutat té un seguit d’actes festius i celebracions força variat i interessant. Durant la Quaresma, la fira del Mercat del Ram i els actes que se celebren paral·lelament són considerats d’interès turístic. A més de les exposicions de caire agrícola i ramader, s’hi fa un aplec de sardanes, concursos diversos i mostres gastronòmiques. El Diumenge de Rams es fa la processó dels Armats, mentre que el Diumenge de Pasqua es fan cantades de caramelles en diferents carrers i places. El 5 de juliol s’escau la festa major de la ciutat, en honor a sant Miquel dels Sants. Durant la festa major se celebren nombrosos actes, com ballada de sardanes, desfilada de gegants i el Ral·li Osona, entre d’altres.