Toses

Toses
Escut_de_Toses


Toses


Informació general

En el terme municipal de Toses, tot i que l’agricultura i la ramaderia anaren perdent importància al llarg dels darrers anys del segle XX enfront del sector serveis, encara tenen un pes econòmic destacat. Pel que fa a l’agricultura, en el centenar d’hectàrees de terres llaurades (augmentaren durant dècada del 1990) que té el terme, s’hi conreen farratge i cereals. Però en el municipi de Toses predomina la superfície forestal i les pastures permanents pel bestiar, entre els quals es destaca el pla enlairat d’Anyella, limitat i travessat per la pista militar abans esmentada. Quant a la ramaderia destaca el bestiar boví, oví i en menor importància l’equí.


Llocs d’interès

Sant Cristòfol de Toses
Es troba als afores del poble, al capdamunt d’un seguit de feixes que hi menen, dominant tota la vall. És un edifici d’estructura romànica amb planta d’una nau amb absis semicircular que té adossades dues capelles que li donen forma de creu llatina. La coberta és de volta de canó apuntada. La portalada amb una simple llinda, situada al mur de sud-est, conserva una bonica porta amb decoració de ferro forjat. La capella de la dreta s’allotja sota el campanar de torre de dos pisos, amb un fris de decoració d’arcuacions llombardes, i coberta a dues vessants.
A l’interior es conserva una pica d’aigua beneita, de 30 cm de diàmetre i una de baptismal decorada amb el relleu d’una creu. Les pintures murals originals van ser traslladades al Museu Nacional d’Art de Catalunya l’any 1952, així com la biga travessera policromada de l’absis, les pintures sobre taula del baldaquí i una imatge de la Mare de Déu del segle XIII. En dates més recents s’han descobert alguns fragments de pintura mural que s’ha restaurat i es conserven in situ

Església de Sant Víctor de Dòrria
Sant_Cristòfol_de_TosesEl temple d’aquest encisador petit nucli de població enlairat a 1550 metres d’alçada fou consagrat pel bisbe l’any 903, pel que durant l’any 2003 es celebren els actes de commemoració dels 1.100 anys d’aquest fet.
Al llarg de la història s’han afegit diversos elements arquitectònics com la torreta del campanar, formant un bell conjunt arquitectònic que conserva al seu interior unes pintures romàniques de gran valor històric i artístic.
Descobertes en el marc de les obres de la restauració duta a terme entre 1997 i 1999, i en la que també es van descobrir un bon nombre de restes humanes, són una de les troballes més importants dels darrers anys a Catalunya.
Donada la seva excepcionalitat artística, i per tal de garantir la seva protecció, actualment l’accés a l’interior del temple és controlat, i les visites són limitades. Tot i així, a partir del 2003 s’establirà un servei de visites comentades la majoria de caps de setmana i vacances, per tal de que aquelles persones o grups interessades en visitar el temple i les seves pintures pugui fer-ho.

Volta al bosc de Dòrria
El poble de Dòrria, el més alt de la comarca i un dels més alts de Catalunya, forma un conjunt rústic de gran bellesa que ha sabut mantenir-se i que ha motivat la seva protecció i la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Dòrria és el punt de sortida per a la propera ruta.
Des de l’església del poble, pugem pel carrer de davant, fins arribar als afores de nucli de cases i ens incorporem en direcció oest per una pista forestal. Seguim en tot moment el GR11, fàcil de reconèixer en tant està indicat amb bandes paral·leles de pintura vermelles i blanques.


Festes i tradicions

A Toses s’hi fa una fira de caça, pesca i natura el segon cap de setmana d’agost.
La festa major del poble se celebra el 10 de juliol, festivitat de Sant Cristòfol, i també es fa festa per Santa Magdalena, el 22 del mateix mes; el Dilluns de Pasqua es fa una truitada popular organitzada només per a la gent del poble.