Siurana

siurana
Escut_Siurana


Siurana


Informació general

Són molt reduïts els espais erms, de garrics o amb algun bosquet esclarissat, mentre que les terres conreades ocupen una part important del terme. Hi havia tingut una gran preponderància el conreu de l’olivera. Resten pocs oliverars, ja que molts es van glaçar a causa dels grans freds de l’hivern del 1956. Al secà hom planta cereals, farratge (alfals) i llegums principalment; hi ha una reduïda extensió de vinya. El regadiu és dedicat a hortalisses i també al farratge i al blat de moro. Hi té força importància la ramaderia, especialment l’aviram i el bestiar porcí; també n’hi ha d’oví. Algunes activitats derivades del sector agrícola i ramader complementen l’economia.


Llocs d’interès

Santa Maria de Siurana
L’església és un exemple de bellesa i alhora senzillesa traduïdes en una planta d’una única nau amb volta de canó lleugerament apuntada i un absis semicircular llis a l’exterior. En el centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada, que per la part exterior està decorada amb una arquivolta, que es sustenta en dos capitells esculpits amb motius vegetals, recolzats en un parell de columnes. Els murs tenen 10 pams de gruix. A sobre de la portalada té un timpà figurat emmarcat per tres arcades de mig punt que reposen sobre columnes amb capitells decorats amb motius diversos. També disposa d’una gran rosassa al mur de migdia feta en temps posteriors.
Interiorment podem trobar dues absidioles laterals excavades dins el mur i que no són visibles des de l’exterior. En l’angle sud-est trobem un campanar de torre de planta quadrada. En la part nord exterior de l’absis, es conserva un sarcòfag, recolzat en columnes molt deteriorades i que ha perdut part de la llosa que el cobria.
Al mur meridional s’obre una portalada constituïda per tres arquivoltes en gradació de motllures i guardapols que envolten un timpà esculpit que, considerant la seva mida i diferència de forma amb l’arc que l’envolta, possiblement sigui una peça reutilitzada. Al centre del timpà es representa la imatge de Crist crucificat, amb el Sol i la Lluna, representacions florals i dos lleons a la part superior. Flanquejant el peu de la creu hi té dos grups de quatre apòstols sota arcs de mig punt. La inscripció que tenen a sobre permet identificar-ne a cinc: Sant Felip, Sant Andreu, Sant Pau, Sant Jaume i Sant Tomàs.
Santa-Maria-de-Siurana.Les arquivoltes es recolzen en una imposta correguda amb una decoració repetida de línies ondulades que discorre sobre els sis capitells, tres a cada costat, els quals es situen de forma simètrica des del punt de vista de la seva temàtica. En ambdós costats, el capitell interior està decorat amb fulles d’acant, el central té penques llises i pinyes penjant i l’exterior presenta l’escena de Daniel a la fossa dels lleons. El cimaci de tots els capitells està format per daus. Dues mènsules amb la representació de dos atlants sostenen la llinda llisa.

Font de la Presa
Situada al costat de la riera, als afores del poble, en un entorn boscós, sense enjardinar. Va ser feta l’any 1882 segons la inscripció que es pot llegir a la tanca de ferro. Més amunt podem llegir que va ser renovada l’any 1935.

Església de Santa Coloma
Edifici construït l’any 1778 sobre una església romànica més antiga, esmentada al segle XII, de la qual es va aprofitar una part del material enderrocat. On més clarament es pot percebre aquest material antic és a la part del darrera de l’església, on hi ha encastada i partida en dos trossos l’antiga llinda, amb tres creus patents esculpides. Al voltant de l’església hi ha alguns vestigis de l’antic castell medieval.
El temple, que no s’enllestí del tot fins l’any 1854, té una sola nau coberta amb volta de llunetes, amb capelles laterals i capçalera recta exteriorment i poligonal a l’interior. La façana és senzilla, amb portal de llinda recta, on hi ha la data, i al seu costat una làpida gòtica de 1330. Té un campanar de torre, de coronament modern.


Festes i tradicions

Les festes pròpies del poble són la festa petita de Santa Coloma, el 30 de desembre, la festa local, el 29 de juny, i la festa major de Santa Coloma, el 17 i el 18 d’octubre.