Santa Coloma de Farners

320px-Escut_de_Santa_Coloma_de_Farners_svgSANTA COLOMA DE FARNERS

Santa Coloma de Farners és la capital de la comarca de La Selva, i està situada al bell mig de la mateixa, en la línia fronterera entre la plana i les muntanyes de Les Guilleries. Actualment compta amb 12.200 habitants. Es troba a una altitud de 142 metres sobre el nivell del mar; dista 24 km de Girona, 90 km de Barcelona, i 30 km de la Costa Brava, i disposa d’una àmplia oferta de serveis educatius, culturals, mèdics, gastronòmics i de lleure.

El terme municipal comprèn el nucli urbà, els veïnats de Sant Pere Cercada, Castanyet, Sant Miquel de Cladells, Vall i Vallors, i més recentment, la urbanització de Santa Coloma Residencial. Santa Coloma frueix d’una orografia de transició: del nucli urbà cap a l’Est comença la plana de La Selva, mentre que cap a l’Oest es troben Les Guilleries amb els contraforts de L’Espinau, Santa Bàrbara, i La Serra del Corb. En aquest semicercle de muntanyes hi ha escampades per pujols, valls, colls i fondalades, tot un estol d’ermites d’un gran interès històric, artístic i religiós que bé mereixen una visita.

Visites imprescindibles

Catalonia_SantaColomaDeFarners_EsglesiaLa visita a Santa Coloma té uns referents imprescindibles: la Plaça Farners, amb els seus plàtans centenaris i el majestuós campanar coronat. Els carrers antics que surten de la Plaça ofereixen algunes façanes modernistes (Pare Rodés, Major,…), mirall d’una època d’esplendor colomenc a principis del segle XX. Val la pena una passejada per aquests carrers que conformen el centre comercial de la ciutat. Però sens dubte, són els voltants de la ciutat els que la defineixen com a centre de repòs: el Parc de Sant Salvador, amb les seves fonts, la riera i els passeigs o el balneari Termes Orion i el centre lúdic termal Magma.

El parc de Sant Salvador va ser creat per a ús públic a finals del  segle XIX. Es localitza al llarg del curs de la riera de Sta. Coloma, a la qual s’hi uneix també la riera dels Frares (o de Castanyet). En el parc s’hi troben dues fonts importants: la Font de Sant Salvador i la Font Picant.  Les diverses espècies arbòries, les escultures i la mateixa riera fan del lloc una visita obligada en qualsevol època de l’any. Segons la llegenda, la Font de Sant Salvador va néixer quan Sant Salvador d’Horta va posar la mà sobre la roca en la que s’havia recolzat i d’allí sorgí un doll d’aigua que calmà la set de Sant Dalmau.
 

L’Església parroquial

Quan l’any 942 una invasió de tropes hongareses destruïren l’església existent, es decidí aixecar un nou temple que fou consagrat l’any 950. A finals del segle XV s’amplià amb estil gòtic rural, senzill i auster. L’any 1750 se li adossà l’actual capella dels Dolors. L’església actual és fruit de les obres d’ampliació de l’any 1832. Consta d’una nau central, dues naus laterals, creuer amb absis presbiterial, dues capelles absidals i una capella lateral adossada, la dels Dolors.
 
L’actual plaça Farners es va aconseguir quan l’any 1874 les tropes carlines del general Savalls cremaren la casa Farners, i l’Ajuntament comprà el solar per destinar l’espai per lleure i a mercat setmanal. Adossats a l’església s’hi construïren un porxos de pedra i reconstruïts de ferro. Els actuals porxos van ser construïts l’any 1953 de granit del país. L’espai està dominat pels 36 metres del campanar amb els seus finestrals, campanes i les quatre esferes que marquen les hores de la vila. L’any 1344 el rei Pere IV el Cerimoniós concedí a la vila el dret de celebrar mercat els dimecres. Actualment el mercat se celebra els dilluns a la plaça Farners, i els dissabtes a la plaça del Firal, convertint-se en el mercat de referència de la comarca. S’hi poden trobar productes tèxtils, alimentaris i artesans, entre d’altres.
 

Una recomanació: la ruta del Romànic

ruta romànicLa ruta del romànic es un proposta per descobrir els exemplars més importants del romànic colomenc de gran valor històric, amb els màxims exponents del castell de Farners, el monestir de Sant Pere Cercada i Santa Victòria de Sauleda El castell de Farners conserva  les gruixudes parets de carreus de granit del segle XII i la magnifica torre cilíndrica que presideix el recinte. En aquest itinerari també es poden conèixer pedres forjades per la natura i contemplar un paisatge de muntanya de gran valor paisatgístic i ecològic.
 
Parlant d’història, a uns 4.5 quilòmetres del nucli urbà de Santa Coloma, sortint des del Parc de Sant Salvador, es troba el castell de Farners. Els seus orígens es remunten als segles X-XI, tot i que va ser reformat als segles XIV-XV. Es tracta d’una construcció trapezoidal, elevat uns 50 metres sobre el pla de Farners i l’ermita, i s’aixeca sobre el mateix rocam. El castell té dos accessos, i a les diferents muralles s’hi troben espitlleres i sageteres, i culminen amb merlets quadrats que envolten la fortalesa. L’interior del castell conserva la torre sobirana, de 12 metres d’alçada i 8.5 m. de diàmetre. El castell ha estat restaurat l’any 2002.

La ruta de les 10 Ermites

10 ermitesAquest itinerari és un recorregut que es porta a terme a peu en tres dies pel sector nord-est de la comarca i comprèn els municipis de Sant Hilari, Riudarenes, Anglès, Santa Coloma de Farners i Osor. En aquest recorregut es troben les 10 ermites, així com altres punts d’interès històric, artístic i especialment l’entorn natural, en un camí poblat per nombroses fonts. Les ermites que podem trobar en el camí són:  Mare de Déu de Farners, Argimon, Sant Pere Cercada, Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, Sant Miquel de Cladells, Santa Margarida de Vallors, Mare de Déu del Pedró, Sant Jaume de Santa Creu d’Horta, Santa Bàrbara i Sant Andreu de Castanyet.
 
Per la seva banda, l’itinerari de l’aigua permet reconèixer la riquesa que ha representat aquest element per a la ciutat i per tota la comarca de la Selva, coneguda també com “La comarca de l’aigua”. En aquest itinerari l’aigua es manifesta en multitud de formes a Santa Coloma, amb fonts, rieres i aigües termals, rescloses, gorgues i paisatges frondosos nascuts entorn de l’aigua. El Balneari i el centre lúdic termal són els espais termals de Santa Coloma. Les aigües termals brollen a 40ºC i són utilitzades des del segle XIX per les seves propietats medicinals.
 
L’itinerari del Rocar  es pot contemplar com una mostra extensa de les roques més característiques que trobem a les muntanyes de Santa Coloma, formades per la consolidació i la transformació del magma. Aquestes roques plutòniques, majoritàriament estant formades de granit.