Santa Bàrbara

Santa-Bàrbara
escut_santa-barbara


Santa Bàrbara


Informació general

Predomina l’agricultura de secà, però amb una important presència de regadiu, que s’ha incrementat notablement des del 1980. Els oliverars són l’element paisatgístic característic del terme i de la plana del Montsià. Posteriorment s’incorporà el conreu del garrofer per tal d’alimentar els animals de treball.
Fins a mitjan segle XX una bona part de la ramaderia local era d’oví. Diversos ramats de llana venien d’Aragó a l’octubre i se’n tornaven pel maig. Tot i així, la ramaderia no ha tingut gaire importància, car en aquestes terres no hi ha hagut mai pastures. Hi ha granges d’aviram, de bestiar porcí, i de conills, a més de bestiar oví. Altres tipus de bestiar són testimonials.
El pas a una economia més modernitzada es va fer d1una manera gradual. Actualment, la indústria s’ha anat diversificant, però destaquen el sector de l’alimentació, del moble, del tèxtil, de la fabricació de botons, etc.
Santa Bàrbara actua com a petit centre comercial respecte dels pobles de la rodalia. S’hi celebra mercat setmanal els dissabtes i al novembre es fa la Fira de l’Oli Novell, Cítrics i Gastronomia.
Molt ben comunicada, hi passava la carretera N-340 de Barcelona a València, en el tram actualment convertit en carretera local de Tortosa a Ulldecona i Vinaròs. Altres carreteres locals són la que porta a Masdenverge i a Amposta i la que va a la Galera i a la Sénia. Una carretera menor enllaça amb la via annexa al canal de Xerta i més a ponent es dirigeix cap a Mas de Barberans.


Llocs d’interès

Mas de Martí
Museu-de-la-Vida-aStBarrbaraUna de les «masades» emblemàtiques de Santa Bàrbara, situada a la carretera Tortosa- Ulldecona, és un dels primers edificis que trobem segons entrem al municipi per aquesta carretera venint d’Ulldecona.
Durant els anys 2010 i 2011 es va rehabilitar, i actualment aquest edifici dona cabuda al Museu de la Vida a la Plana.
El Museu de la Vida a la Plana és l’espai on es resumeix la història del municipi. Disposa de dos espais diferenciats:
Espai d’interpretació: en aquesta sala s’hi pot veure l’evolució de Santa Bàrbara des dels seus orígens fins l’actualitat. Un pas per la història, els oficis, el conreu de l’olivera i els nous cultius, la producció oleícola com a motor del municipi, els estris i utillatges,… una passejada per la història.
Col·lecció d’història natural “Josep Antoni Valls”: una important mostra de paleontologia i mineralogia cedida per aquest insigne planer, on s’hi poden contemplar peces d’un valor incalculable.

Parc
El nostre parc muncipal es troba al ben mig de la població i pretén ser un lloc de repós i esbarjo per a la població i els vistants.
Hi ha bancs per a seure en els moments de fatiga, passar la tarde llegint, o escoltant els ocells que descansen sobre els arbres. L’àrea de lleure infantil serà un punt agradable per als més petits de la casa, on podran jugar amb els gronxadors i la resta d’equipaments.

Església arxipestral de Santa Bàrbara
L’església arxipestral de Santa Bàrbara esdevé el punt central del municipi. Es va començar a construïr a finals del segle XIX, en honor a la patrona, Santa Bàrbara, i la darrera rehabilitació fou l’any 2003. Situada al carrer Major de la localitat, i enfront de la l’Ajuntament, destaca principalment pels seus murals, pintats darrerament i que li dónen al temple un toc diferenciat respecte a altres esglesies de similar tipologia.


Festes i tradicions

La població celebra la festa major al juliol, amb balls, correbous, ofrena floral amb desfilada de totes les entitats, entre altres actes. Altres celebracions són les festes patronals, per Sant Gregori, al maig, i per Santa Bàrbara, al desembre, Sant Antoni al gener, amb la benedicció dels animals, les Jornades Culturals entre abril i maig i les Jornades Esportives pel juliol, a més de la fira del novembre.