Sant Jaume d’Enveja

605px-Escut_de_Sant_Jaume_d'Enveja_svgSANT JAUME D’ENVEJA

El terme municipal de Sant Jaume d’Enveja disposa d’un elevat nombre d’edificis aïllats de gran interès, relacionats amb l’activitat agrícola. Són edificis integrats al paisatge, que l’humanitzen i el doten d’una gran bellesa plàstica: els porxos, els safareigs, els colors, formen un conjunt harmònic enmig dels arrossars, camps regulars que canvien la seva aparença segons l’època de l’any. Destaquem Vila Tomàs (1920), Vila Emília (amb un forn de pa i una boca de cisterna) o grans masos com la Torrassa, el Mas de Paiall, el Mas d’Illa de Riu o el Mas d’Algueró (Els Muntells).

El poble de Sant Jaume, situat a la vora de l’Ebre, disposa de les infrastructures municipals, turístiques i comercials necessàries per oferir al visitant una estada agradable.  

Comencem la visita al petit nucli de Balada, aigües amunt de Sant Jaume, que és repartit entre els termes de Sant Jaume d’Enveja i Amposta. Sembla ser un dels nuclis de població més antics del delta de l’Ebre. S’hi pot contemplar el baladre de Balada, catalogat com arbre monumental.

Per la seva banda, el nucli dels Muntells, Entitat Municipal Descentralitzada, permet comprendre ràpidament el peculiar sistema urbanístic existent a les poblacions del Delta, caracteritzat per un elevat grau de dispersió i per la constant presència d’horts (anomenats caixers).

Dia de platja

stjaume_platges_EDITORA1245EDITORA_5

Sant Jaume d’Enveja disposa d’extenses platges desertes, com la de Migjorn o la del Serrallo (aquesta, amb una zona naturista). L’amplitud dels espais i la tranquil·litat de l’entorn les converteixen en el lloc ideal per relaxar-se i gaudir del temps. Prop del Serrallo hi ha la llacuna de la Platjola, amb 61 ha i una forma allargada molt característica.  

Migjorn, visita recomanda

stjaume_migjorn_EDITORA1245EDITORA_6

El Migjorn és una antiga desembocadura de l’Ebre que voreja l’Illa de Buda al llarg de 3,5 Km i que, en l’actualitat, es comporta com una llacuna. Accessible amb vehicle, al riu Migjorn es poden observar els ocells que contínuament circulen entre l’Illa de Buda i l’Alfacada, des d’un dels observatoris més alts del Parc Natural. A la desembocadura es troba una àrea d’esbarjo amb taules i bancs, rostidors, zona d’ombra i espai de jocs infantils. A prop es troba la llacuna de l’Alfacada, lloc de nidificació de gran quantitat d’aus.  

L’Illa de Buda

st_jaume_buda_EDITORA1245EDITORA_7

Amb unes 1.200 ha d’extensió, l’Illa de Buda, situada a l’extrem est del Delta, representa un dels paradigmes de la seva conservació, amb una gran varietat d’ambients naturals extensos i ben conservats, que acullen nombroses poblacions d’ocells aquàtics. Cal destacar que la seva visita és restringida.