Sant Gregori

220px-Escut_de_Sant_Gregori_svgSANT GREGORI

Sant Gregori és el primer poble d’entrada  a la Vall de Llémena. Un mosaic de paisatges bucòlics des de la plana agrícola fins a la muntanya de Sant Grau, on les possibilitats lúdiques, culturals i gastronòmiques ofereixen una magnífica estada. Amb una extensió de 49,17 km2 i situat a 112 metres sobre el nivell del mar, Sant Gregori es troba situat al nord del Gironès. Limita al sud amb Salt i Bescanó, a l’est amb Sarrià de Ter, Girona i Sant Julià de Ramis, al nord amb Canet d’Adri i Palol de Revardit i a l’oest amb Sant Martí de Llémena i Sant Julià del Llor i Bonmatí. Sant Gregori inclou, així mateix, els pobles de Cartellà, Sant Medir, Taialà, Ginestar, Constantins i part del nucli de Domeny, espais d’inspiració artística que amaguen els indrets més apaivagants del municipi.

A tan sols cinc minuts de la ciutat de Girona, hom pot gaudir d’espais aliens al pas del temps. Entre la placidesa de les pastures i els camps, els seus camins ens guien, ja sigui a peu, bicicleta o cavall, a un ric patrimoni cultural d’ermites, castells, masos medievals, molins, fonts i molts altres indrets que expliquen la cultura i la història del nostre país.

Una passejada entre la natura

Recorrent aquestes contrades es descobreixen racons aturats en el temps que amaguen llegendes populars fascinants, notables masies, casals, molins i altres construccions típiques de la ruralia gironina. Sant Gregori compta amb admirables racons bucòlics com són les fonts boscanes que brollen al llarg dels diferents camins, així com els paisatges de ribera que brollen als marges dels seus rius i torrents.

st gregori patrimoni naturalA les zones menys planeres predominen els boscos de pins, alzines, roures i alzines sureres, mentre que el pla és majoritàriament ocupat per camps de conreu (sobretot cereals i farratges). A tocar dels cursos d’aigua hi són freqüents els pollancres, els verns i els plàtans. Pel que fa a la fauna, entre els mamífers podem trobar sobretot espècies de caça com el senglar o el conill i entre les aus, trobem en els espais oberts la perdiu, la guatlla, el mussol comú, el xot, el pit-roig, l’òliba i el gamarús; als boscos el pinsac, el durbec, el pica-soques i el pigot, i prop dels rius i rieres podem veure-hi algun blauet i algun ànec coll-verd.

L’abundant aigua del terme facilita la presència de diverses fonts, algunes de les quals, situades en indrets feréstecs i apartats, constitueixen l’objecte i l’excusa per fer excursions pel terme. Al sud del poble, més amunt de can Toscà i seguint el curs de la riera, hi ha la Font d’en Coromines, d’aigua picant. Més a prop, sobre el pla i no gaire lluny del mas de la Virovella, hi ha la Font del Raig o de la Virovella. Sobre el barri de l’Església, trobarem la Font Groga o de Can Verdaguer, també com la d’en Coromines, d’aigua picant. No oblidem tampoc la font d’en Murtra, a Sant Medir, la font de Santa Afra i la de can Casademont, a Cartellà.

Què podeu visitar?

0_8_1_casal-margaritA continuació, fem repàs d’alguns dels monuments històrics que trobareu a Sant Gregori. Per exemple, l’església de Sant Medir, una construcció del segle XI situada al poble que porta el seu mateix nom. També cal parlar del castell de Cartellà, del segle XIII i que trobareu a la carretera de Cartellà abans d’arribar a Can Xifra.

Tampoc podem deixar passar per alt l’església de Sant Gregori, l’edifici actual de la qual té l’origen en una construcció romànica del segle XI. Està ubicada al barri de l’església. Per la seva banda, el casal dels Margarit forma part del Castell de Sant Greori i pertany al segle XIV.