Sant Fruitós de Bages

sant-fruitos-de-bages
escut_Sant-Fruitós-de-Bages


Sant Fruitós de Bages


Informació general

El municipi fou el resultat de l’agregació de les parròquies d’Olzinelles, Vall dels Horts, Sant Iscle, Sant Fruitós de Bages i Claret, que tenien en comú el seu veïnatge i la seva dependència del monestir de Sant Benet de Bages.
En el nucli urbà, les edificacions residencials s’han concentrat en els eixamples. El predomini de les edificacions plurifamiliars és important.
Es fa mercat setmanal el dimarts.
Des del 1985, l’últim cap de setmana d’abril o el primer de maig, a Sant Fruitós de Bages se celebra Firantic, on s’exposen objectes d’antiquaris i brocanters. L’origen de la fira ha estat la tradicional subhasta dels dimecres a l’hostal de les Brucardes. Paral·lelament es fa la Trobada de Cotxes Antics i el ral·li Firantic de Cotxes d’Època. Des del 1991 s’organitza un mercat que dura un dia i en el qual s’acostumen a trobar tota mena d’antiguitats.


Llocs d’interès

Monestir de Sant Benet de Bages
monestirEl monestir de Sant Benet de Bages, situat en un paratge frondós i humit a la dreta del Llobregat, és un dels conjunts monàstics més interessants del país, amb elements que van des de l’època fundacional fins a l’època barroca. Actualment és un complex conjunt d’edificis que palesen la llarga història constructiva del cenobi que ha sofert una profunda restauració.
El claustre és la part més interessant del conjunt. És format per quatre galeries de sis arcs cada una. Els 64 capitells del claustre són de gran valor iconogràfic: n’hi ha amb decoració vegetal estilitzada o geomètrica i també de figuratius amb motius d’inspiració mitològica, d’inspiració cristiana o amb escenes humanes o d’animals.

La Fàbrica del Pont Vell
Les diferents edificacions constitueixen un recinte fabril tancat. Les diverses dependències de la fàbrica estan disposades una a tocar de l’altre, de manera que formen un triangle. D’esquerra a dreta, s’hi distingeix el que havia estat la porteria, els habitatges per als obrers, les dependències industrials i la capella. L’alçada dels edificis és de dues o tres plantes. A l’entrada del recinte, a la dreta, hi ha la capella de Santa Llúcia, datada del 1852, d’estil historicista amb elements d’inspiració neoclàssica. Sobre el portal hi ha un frontó amb un relleu sobre el baptisme de Crist. La capella està coronada per un campanar de ferro forjat en mal estat. Es conserva en bon estat el canal que donava energia a la fàbrica. Destaca l’alta xemeneia d’obra. La tipologia del recinte es correspon amb el model de clos de colònia. Tot i així, cal dir que difereix dels models de colònies industrials del Llobregat.

Mas de les Oliveres
El cos central d’aquest mas és de planta quadrangular, amb coberta a dos vents, i amb el carener perpendicular a la façana i coronat per una torreta de dos pisos, acabada en terrat. L’edifici, de tres plantes, té l’accés per un portal amb arc rebaixat, on hi ha uns picaportes de ferro que imiten un lleó. Totes les obertures són de carreus de pedra picada. Al cantó del migdia té dues galeries de cinc arcs; la del primer pis té un balcó corregut suspès sobre mènsules de pedra i la del pis superior és oberta. Al cantó nord, adossat al mas, hi ha un gran pati porxat de dimensions superiors a la planta de la casa. A la façana nord té un pou cisterna. Una llinda d’un portal annex a la casa porta la següent inscripció: «Valentí Oliveras, 1716».
Als voltants té altres dependències cobertes com ara, per exemple, els estables. A uns 50 m del mas hi ha la base d’un molí de vent per extreure aigua, formant part d’un conjunt hidràulic important. A 150 m del mas hi ha una edificació circular d’uns 3 m de diàmetre, que ressegueix el contorn d’un pou, i albergava una sínia.


Festes i tradicions

La festa major d’hivern de Sant Fruitós s’escau el dia 21 de gener. El diumenge de Carnestoltes es fa la festa de l’Arròs. El primer diumenge de juliol se celebra la festa major d’estiu. Al Carrer Nou, el segon diumenge de juliol, se celebra la festa de les Enramades.