Sant Feliu de Buixalleu

Sant-Feliu-de-Buixalleu
Escut_de_Sant_Feliu_de_Buixalleu


Sant Feliu de Buixalleu


Informació general

L’agricultura es localitza al sector meridional, més planer, aprofitant l’aigua de la Tordera i de la riera d’Arbúcies. Els principals conreus són els cereals (ordi, blat de moro, civada), els farratges, els arbres fruiters i les hortalisses. També tenen importància les explotacions forestals i la cria de bestiar, sobretot oví, boví, porcí i la cuniculicultura.
La indústria és representada pels sectors tèxtil i pelleter, els metalls, la fusta, els plàstics i els materials per a la construcció. Els serveis enfocats al turisme estan en plena expansió i són un dels puntals de l’economia del terme, on hi funciona un càmping.


Llocs d’interès

Ermita de Sant Romà
La capella antiga, enrunada, està documentada des de l’any 1511 però el seu origen és probablement molt anterior. La capella nova va ser alçada al segle XX. Consta d’una nau rectangular amb portal de llinda recta, precedit d’un ampli porxo de pedra, i capçada amb un absis poligonal. El dia de sant Romà s’hi celebrà un aplec.

Gaserans
Parròquia rural situada al sud del terme, a la plana del Tordera. Està centrat per l’església de Sant Llorenç, al voltant de la qual hi ha diverses masies situades a poca distància les unes de les altres. La major part són del segle XVI i XVII. Moltes d’elles han estat restaurades i convertides en segones residències.

Església de Sant Feliu
Esglesia_Sant-Feliu-de-BuixalleuSituada al petit nucli homònim, l’església de Sant Feliu de Buixalleu és esmentada des de l’any 1019 i, malgrat les modificacions, conserva bona part de l’estructura romànica. D’aquella època en destaca especialment el campanar (tot i que el darrer pis i el coronament són més moderns). Presenta finestres geminades de doble arc de mig punt, amb columna central de capitell trapezoïdal. També és romànic l’absis, amagat en bona part per la sagristia. En la fotografia antiga podem veure la porta romànica, desapareguda, amb una arquivolta cilíndrica que descansava sobre capitells esculpits. A banda i banda de la nau hi ha dues capelles laterals, d’època gòtica.


Festes i tradicions

Celebra la festa major el primer diumenge d’agost.