Sant Antoni de Vilamajor

Sant-Antoni-de-Vilamajor
Escut_de_Sant_Antoni_de_Vilamajor


Sant Antoni de Vilamajor


Informació general

El poble de Sant Antoni de Vilamajor ha conegut un notable creixement que l’ha unit pràcticament a les barriades de la Freixeneda, el Pla, Sant Lleïr, les Valls i Vallserena, que eren antics nuclis dispersos de poblament. Amb tot, l’eix de la població continua essent la carretera que de Llinars mena a la Garriga i a Sant Llorenç Savall, al voltant de la qual hi ha les principals botigues i la vida de la població.
El mercat setmanal se celebra el diumenge.
Una funció típica de Sant Antoni de Vilamajor des de la fi del segle XIX és la d’ésser un lloc d’estiueig o d’atracció dels barcelonins. Aquesta funció es manté encara, bé que modernament ja no es limita com abans a la població, sinó que hi han sorgit entorn i fins i tot en indrets ben apartats, com a Sant Julià del Fou, diverses urbanitzacions.


Llocs d’interès

Església de Sant Antoni
L’església actual fou construïda entre els anys 1944 i 1949, segons el projecte de l’arquitecte Sebastià Bonet i Ayet. És de tipus basilical. Té una nau major central. Sota la barbacana la volta una cornisa seguida. La façana acaba amb un frontó i l’esmentada cornisa. En el frontó hi ha un petit ull de bou, amb tres buits de mig punt a sota. Té una portada en el centre i sengles portades a cada costat, enquadrades.
El pòrtic té set arcs de mig punt. Els dos laterals se sotenen en pilastres amb mitges columnes adossades. Els altres arcs sobre columnes senceres, de fust llis i capitells corintis com les columnes anteriors.

Porxo de Can Sauleda
Porxo-de-Can-SauledEl Porxo de Can Sauleda situat al parc del mateix nom, és singular perquè es va construir traslladant i rehabilitant en la mesura de les possibilitats els porxos que es trobaven a les Escoles Velles.
És un espai molt freqüentat pels veïns, sota aquest porxo s’hi celebren molts actes tot l’any , espectacles diversos, cinema a la fresca, menjars i sopars en les celebracions de festes populars.

Can Soler
Edifici de planta és quadrada amb teulada a dues vessants. A més de la planta baixa hi ha dos pisos i golfes. A la façana hi ha una porta amb onze dovelles i un ornament dedicat a Sant Martí, amb la data 1683. A més de les finestres, d’estil romànic religiós, també hi ha espitlleres. Aquesta antiga masia destaca per conservar diferents restes romàniques, entre elles alguns capitells del claustre de Sant Pere de les Puel·les.


Festes i tradicions

Les festes més importants són la festa major d’hivern de Sant Antoni, el 17 de gener, i la festa major d’estiu, que se celebra el tercer diumenge d’agost.