Sallent

372px-Escut_de_Sallent_svgSALLENT

Sallent és una vila situada a la més cèntrica de les comarques, al Bages, emplaçada al sector nord, dins el que coneixem com el Pla de Bages. Una de les seves principals característiques és que té agregats els nuclis de Cabrianes i Cornet, i termeneja amb els municipis de Gaià, Avinyó, Artés, Calders, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Santpedor, Castellnou de Bages i Balsareny.

L’eix principal del traçat i fisonomia del municipi, i per extensió de la traça urbana de la vila, és el riu Llobregat, que creua el terme de nord a sud. Aquest, a més, dóna nom a la vila, el topònim Sallent significa salts del riu Llobregat. Però hi ha documentació de l’any 980 D.C. que diu que Sallent ve de “ipso castro salente”, és a dir, pedra que surt de la terra.

Hi ha moltes visites que cal fer si aneu fins a Sallent. Per exemple, la Casa Torres Amat era originàriament un molí de gra del qual se’n tenen referències des de l’any 1220. La família Torres representava el poder eclesiàstic i vivia dels beneficis que els aportava l’administració del bisbat de Vic. Aquesta casa ocupa una extensió de 1190m2 repartits entre la casa de dos pisos i els locals d’una fàbrica tèxtil, situada al costat del riu, que fou l’escenari dels processos inicials de mecanització de la indústria catalana.

untitled

Declarat bé cultural d’interès nacional, el Poblat Ibèric del Cogulló es troba situat al terme municipal de Sallent sobre un turó que controla el riu Llobregat al seu pas pel Pla de Bages. La seva estratègica posició ens permet entendre el jaciment, no tan sols com a nucli de població d’un grup humà, sinó també com a centre de mercat, de relació, de protecció d’altres assentaments propers, de lloc de pas i de control territorial. El poblat fou ocupat des de final de l’època de bronze fins al segle I aC.

Per la seva banda, la Biblioteca Popular de Sallent es va inaugurar el 1918, i va ser la primera biblioteca pública que la Mancomunitat de Catalunya va construir a la província de Barcelona. El seu emplaçament va ser a l’edifici neoclàssic situat al final del Parc Municipal Pere Sallés.

No podem oblidar el monument el Pare Claret. I és que Sant Antoni M. Claret, fill il·lustre de la vila, teixidor i mestre de telers en la seva joventut, rector de la parròquia, missioner de tot Catalunya i de les Illes Canàries, arquebisbe de Cuba, confessor de la reina Isabel II i de la cort reial dels Borbons, i pare del Concili Vaticà I, va ser homenatjat amb aquest monument aixecat al 1906 a la plaça que porta el seu nom.

monument claret

Coneixeu els Aiguamolls de la Corbatera?

corbateraAquest espai declarat d’Interès Natural és una de les zones humides més importants de la Catalunya interior. El seu fàcil accés, juntament amb la seva riquesa natural, fa que sigui un indret idoni per a conèixer i identificar diferents espècies animals i vegetals, i un indret excepcional per a l’observació ornitològica.

Durant la visita descobrirem, com des dels ibers fins a l’actualitat, l’home ha sabut utilitzar els recursos naturals que l’envoltaven per adaptar-se i millorar les seves condicions de vida, i ens adonarem, així, de la importància que té aconseguir mantenir l’equilibri entre l’explotació dels recursos i la conservació del medi natural.

Temps de festa

La vila de Sallent gaudeix de festes remarcables: les Enramades, la festa major i el Carnaval. Les Enramades, declarades Festa d’Interès Turístic, es celebren el dijous de Corpus, encara que els actes i els carrers engalanats perduren fins el dilluns següent. La Festa Major, que s’escau el segon cap de setmana de setembre, també es celebra durant 5 dies. I per últim, set setmanes abans de Pasqua, es porta a terme un multitudinari carnaval.