Sabadell

Sabadell

escut sabadellSabadell és una localitat situada al Vallès Occidental, comarca de la qual n’és la capital, a la província de Barcelona. El seu terme municipal té una superfície de 37,87 quilòmetres quadrats i una població de 207.444 habitants, segons dades de l’1 de gener del 2015.

La part més alta de la ciutat, al nord-oest, té una altitud de 310 metres i la part més baixa, al sud-est, té 131 metres.

S’hi pot arribar per carretera, a través de l’autopista A-18 de Barcelona a Manresa, la N-150 de Barcelona a Martorell o altres carreteres comarcals i locals. També té connexions amb transport públic, mitjançant la línia de RENFE DE Barcelona a Sabadell, Ferrocarrils de la Generalitat o autobusos.

Una mica d’història…

Sabadell té els origens en un poblat d’origen ibèric (Arrahona). Es va crear a l’época romana al pas de la coneguda Vía Aurelia, desenvolupant funcions de factoria comercial. Principalment la població era agrícola i no va formar-se un nucli estable fins el segle XII (el nom de Sabadell data del 1111).  Sabadell té l’origen en un petit nucli sorgit al voltant de l’antiga capella de Sant Salvador d’Arrahona, que fou consagrada el 1076, situada dins el terme de Castell d’Arrahona, a l’altra banda del Ripoll.

Va ser feu dels Montcada, passant a formar part de la corona al segle XIV, quedant reflexat el seu progres a la constitució dels gremis de pelaires (1559) i de teixidors (1603), aconseguint la seva máxima importancia al arribar els Borbons al tron.

Van donar l’impuls desabadell esglesiafinitiu a l’industria llanera, que va desplaçar a la predominant industria cotonera, l’introducció dels telars mecànics a l’any 1832 i les màquines de vapor a l’any 1838, aixins com la millora de les comunicaciones entre Barcelona-Sabadell i al establiment d’un arancel de lliurecanvisme a l’any 1868. La ciutat es va desenvolupar industrialment, augmentant el proletariat, que desde el segle XIX va formar asociacions obreres (1840). Les ideologies obreres, el republicanisme federal i el catalanisme, va anar creixent al llarg del segle XIX.

Al segle XIX es produí la primera gran embranzida demogràfica seguint el procé de la revolució industrial, i s’arribà als 23.375 habitants al 1.900. L’impuls continuà al segle XX.

L’agricultura -que no ha tingut mai un paper destacat- es troba com més va més en recessió davant l’urbanització i industrialització del sòl. La base econòmica del municipi és l’indùstria, que aporta els dos terços de la renda generada. L’indùstria tèxtil, malgrat un cert estancament, continua essent la més important.

A mitjans dels segle XX, la ciutat començà a creixer a consequència de la massiva inmigració que va acudir per la creixent prosperitat industrial de la comarca, essent la població andalusa, extremenya i murciana la més important. A partir d’aquesta afluència, van neixer els barris obrers que es situen a la periferia de la ciutat i el progressiu apropament a altres ciutats com Terrassa i Sant Quirze del Vallés. Amb Terrassa va formar una mancomunitat que va durar desde l’any 1963 fins al 1993.

Llocs d’interès cultural

sabadell turullEntre els edificis més notables del centre urbà cal destacar l’església de Sant Feliu, obra neogòtica d’Enric Sagnier i Villavecchia; la casa de la ciutat, antic col.legi dels escolapis, de Juli Batllevell (autor també de l’antic Hotel Suís), l’estatge social del Gremi de Fabricants(1883); l’edifici de la Caixa d’Estalvis de Sabadell (1905) i el de l’antiga Escola Industrial (1911, actual centre cultural de la Caixa), obra de Jeroni Martorell; les escoles del carrer de Llobet (1897), de Juli Batllevell; l’església dels claretians, d’Antoni Cellés (1832); Casa Duran(1578-1606); Casa Turull, actual seu del Museu d’Art, l’església de la Concepció, la capella de Sant Nisabadell parccolau d’Arraona i el Parc Catalunya, amb 512.300 ha. de parc rural i urbà i inclou la torre de les aigües.

El municipi comprèn, a més, els antics pobles i parròquies de Sant Julià d’Altura i de Sant Vicenç de Jonqueres, l’antic priorat de Sant Pau de Riu-Sec, el santuari de la Salut de Sabadell, l’antiga quadra de Togores, l’antiga caseria i avui urbanització de Berardo (o Castellarnau), i el casal de Can Feu.

Fires i Festes

Sabadell medievaliaDurant l’any, Sabadell compta amb un gran número de fires i Festes. El mes de març hi ha la Festa de l’Arbre i la Fira del Llibre Vell. Al maig se celebra la Fira de Sant Ponç, Medievàlia i la Fira del Cavall. Després, és temps de festes majors: al juliol les de Can Déu, Can Feu i la Creu de Barberà, i el primer diumenge de setembre la Festa Major de Sabadell. L’octubre, la Fira de Ceràmica. I al desembre, la Fira Artesana de Nadal i la Fira de Santa Llúcia.

Més enllà d’això, també es realitzen diferents festes als barris de la ciutat.