Rubí

Rubí

Rubí és una ciutat del Vallès Occidental situada a 23 Km de Barcelona, punt estratègic en relació a la xarxa viària i amb una indústria moderna en creixement. La seva població a mitjans del segle XX era d’uns 10.000 habitants i actualment supera els 75.000 habitants.

Aquest increment ha estat conseqüència de l’important creixement del nombre d’indústries i empreses, en una ciutat bàsicament industrial que s’ha anant especialitzant (indústria química i productes farmacèutics, metall, automoció, tèxtil…), i ha suposat un augment considerable del sector serveis per atendre les necessitats de la població.

Alguns del edificis més emblemàtics de la ciutat són Rubí Desenvolupament; la Masia de Can Serra, on hi ha la Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE); La Sala Teatre Municipal; El Castell Ecomuseu Urbà, on hi ha una exposició permanent de la història de la ciutat; la Torre Bassas, l’edifici modernista on hi ha l’equipament per a joves; el Celler, convertit en nou equipament cultural des de 2014; l’Ateneu, l’espai de les entitats; o el Centre Cívic del Pinar La Cruïlla, entre d’altres.

Història

Ja els homes i les dones del Neolític van poblar el turó de Can Fatjó i la Serreta, abans que al segle IC aC els ibers construïssin poblats a Can Fatjó i al Castell. Més endavant arribaren els romans i Can Fatjó esdevingué un nucli romà estable i pròsper amb edificis públics, tot i que fins a l’Edat Mitjana, al 986, no trobem la primera referència escrita a la nostra ciutat: Rivo Rubeo. Rubí va anar creixent, però fins al XVIII va continuar essent un petit nucli amb poca població esquitxat de masos i masies. A mitjan segle XIX, les fàbriques tèxtils s’instal·len al costat de la Riera i comparteixen protagonisme amb el món rural, i a principis de segle XX Rubí gaudeix ja d’una activitat cultural i econòmica molt intensa.

Amb l’arribada del tren elèctric, l’any 1918, arriben també a Rubí els primers immigrants contemporanis, però no és fins als anys 60 que la nova embranzida industrial promou l’arribada massiva d’immigrants del sud.

Després de la tràgica rierada de la nit del 25 de setembre de 1962, que va acabar amb la vida de molts rubinencs i va fer desaparèixer cases, fàbriques i horts, van aparèixer nous barris on fins aleshores s’havien aixecat les vinyes.

L’arribada de població d’altres ciutats catalanes i les onades immigratòries de finals dels anys noranta i principis de segle XXI des del nord d’Àfrica i el sud i centre d’Amèrica han fet de Rubí una ciutat atractiva, moderna i multicultural.

Què veure a Rubí

Museu municipal. Castell Ecomuseu Urbà

El Museu municipal de Rubí té per objecte exposar i difondre la història de la ciutat com a patrimoni col·lectiu.

Museu Vallhonrat

El Museu Etnogràfic Vallhonrat és una porta al coneixement del passat, on sovint entren peces noves que ens ajuden a aprendre dels nostres avantpassats.

Monuments modernistes

Entre el 1910 i el 1925 es van construir la majoria de cases i edificis modernistes de Rubí. La cases modernistes de la nostra ciutat van ser construïdes per rubinencs que havien fet fortuna a les Amèriques i volien demostrar la seva riquesa, o per industrials i nous rics de Barcelona com a segona residència a un Rubí que era encara un poble rural, envoltat de natura, bucòlic, i a redós de l’arribada del ferrocarril, encara molt més proper a una Barcelona industrial i conflictiva.

Monuments urbans

La nostra ciutat compta amb diverses escultures i monuments urbans que s’han convertit ja en referents per als seus habitants. Cadascun d’aquests elements té el seu significat i en trobem d’artistes locals, que commemoren fets significats de la nostra història o que homenatgen figures destacades de la nostra ciutat o que hi han tingut alguna relació especial.

Església de Sant Pere

L’església apareix documentada per primera vegada el 986 tot i que, a partir d’indicis sorgits de les excavacions de la plaça del Doctor Guardiet, es creu que es va a construir a sobre d’un petit temple paleocristià o visigòtic. L’església romànica de Sant Pere és una de les grans mostres d’art medieval a Rubí, tot i que s’hi veuen reflectides les diferents etapes constructives que ha viscut entre els segles XI i XIX. Durant la Guerra Civil es va cremar l’església i molts objectes de valor van ser destruïts. Un cop finalitzada la guerra, es va restaurar l’altar i d’aquesta època és el retaule barroc que hi ha a l’altar major, esculpit per Rafael Solanic, escultor barceloní deixeble d’Esteve Monegal.

Castell de Rubí

El Castell es troba a la part de ponent de Rubí, dalt d’un tossal que domina la població. Orientat de nord a sud, amb l’antiga porta a la paret sud, ha sofert diferents modificacions i transformacions al llarg del anys. L’edifici té planta amb forma d’ela, cosa no gaire habitual a l’època per a una fortalesa senyorial, en què el pati d’armes quedava enmig dels edificis. A la sala de la planta noble hi ha dues finestres gòtiques datades al segle XV i un peculiar grafit de la mateixa època que representa un vaixell. Actualment, al Castell hi ha l’Ecomuseu Urbà, que acull l’exposició permanent Riera d’Identitats, que presenta un viatge per la història de Rubí al voltant de la riera, protagonista des dels primers pobladors fins als nostres dies.

Celler cooperatiu

Durant el primer terç del segle XX, cent dinou pagesos, motivats per un ambient industrialista, van fundar una cooperativa per millorar la qualitat del vi procedent de les vinyes rubinenques. El Celler Cooperatiu de Rubí va ser fundat com a institució depenent de la Cambra Agrícola Oficial el 13 de desembre de 1919. L’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, 1888), deixeble de Gaudí i gran especialista en construccions agràries, va ser el responsable de la construcció de l’edifici entre el 1919 i el 1921. El Celler va mantenir la seva funció del 1920 al 1988, any que el va adquirir l’Ajuntament i des del qual s’hi han desenvolupat diferents activitats, majoritàriament de caire cultural.

Fires i festes

Festa Major

La Festa Major de Sant de Pere és la festa gran de Rubí, cada any se celebra el dia 29 de juny. Durant els dies de festa, el carrer s’omple de gent, de color, d’activitats, d’espectacles, de recuperació de vells oficis, etc.

Fira de Sant Galderic

Sant Galderic era antigament el patró dels pagesos (abans de St. Isidre) i també dels artistes, i Rubí ho celebra de forma especial el primer o segon dissabte d’octubre, amb una fira on es poden trobar des de productes de menjar tradicional, plantes, herbes, fruits secs, vi, fruita, mel, aus i animals fins a ceràmica, escultures, pintures, etc.

Rubifolk

Rubifolk, és el Festival Internacional de Dansa Tradicional de Rubí; un esdeveniment creat i organitzat per l’Esbart Dansaire de Rubí. Aquest festival de dansa vol donar a conèixer la diversitat de cultures tradicionals i populars de tot el món amb la dansa tradicional com a protagonista.

Festa Major de Sant Roc

És la festa Major Petita de Rubí, i entre els actes que s’hi organitzen destaquen: la trobada de puntaires, la trobada de gegants, els Versots, una audició de sardanes, el ball d’envelat, la tronada de Sant Roc, la xerricada, activitats infantils i la cantada d’havaneres.

Sant Antoni Abat

Una de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers, Sant Antoni Abat. La Festa de Sant Antoni Abat té lloc l’últim cap de setmana de gener i és coneguda popularment a Rubí com la Festa Major d’Hivern, pel ressò popular i la gran participació de la que gaudeix.

Festa dels Xatos

Actualment és un dels dies festius locals i està organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, amb la col•laboració de l’Ajuntament i altres entitats culturals de la ciutat. La festa consisteix en una romeria fins a l’ermita de Sant Muç, on se celebra una missa i les ballades de gegants, de sardanes i del ball típic dels Xatos.

Festes del carrer Sant Jaume

Durant 4 o 5 dies al mes de juliol, als voltants de Sant Jaume, aquest petit carrer es transforma gràcies a la decoració que cada any ens transporta a una altra època o a llocs llunyans o imaginaris. La festa està organitzada pels mateixos veïns i és oberta a tota la població. S’hi celebren diverses activitats infantils, actuacions, concerts i una botifarrada.