Rasquera

 

 

 

 

 

Rasquera

Rasquera es un municipi d’Espanya el qual pertany a la provincia de Tarragona, comunitat autónoma de Catalunya. Es troba a la part sur de la comarca de la Ribera d’Ebre, en el límit del Baix Ebre.

Història

A Rasquera, s’han trobat restes ibèriques a la serra de Cardó. Això indica el fet de que aquesta zona ja era poblada abans dels romans. Tot i això, no hi ha documents que fagin referència a Rasquera fins a l’any 1153.

Més endevant, exactament a l’any 1573 es van trobar els escrits de les Ordinacions, lleis que van regir la població i on es poden endevinar diversos trets característics de la vila, com l’existència de molta població disseminada en masos, la importància de la ramaderia, la manca d’aigua al terme, la tenacitat per emmagatzemar-a en basses i cisternes…

Entre els segles XVI i XVII, Rasquera agafa forma urbana. Per exemple, carrers estrets i amb pendent, i els successius eixamplaments amb carrers cada cop més amples. Les cases es caracteritzaven per tenir un color daurat-rogenc, per els típics finestrals a la planta més alta de les cases…

Al segle XIX, amb la desamortització de béns eclesiàstics del 1835 més altres fets, Rasquera es constitueix com a municipi, pertanyent a la comarca de la Ribera d’Ebre, província de Tarragona

Cultura popular

A rasquera es celebra el correfoc més antic de la Ribera d’ebre, el 4 d’agost a la Festa Major de Sant Domènec. És una demostració de foc, plena del sentit de la tradició amb la seva bèstia més emblemàtica, el Fardatxo de Rasquera, és referència per als amants del foc.

Rasquera ha estat també un dels primers pobles en la recuperació de les bitlles catalanes, a finals dels anys setanta.

El primer diumenge de maig es celebra la Fira Ramadera i Artesana. La singularitat d’aquesta mostra ramadera consisteix en el fet que és gairebé única al país. S’intenta, i de moment s’aconsegueix, mantenir la puresa de les fires amb els costums que d’antuvi van tenir.

És molt emotiva l’arribada dels ramats al firal. Entre les activitats programades destaca la curiosa i original demostració i exhibició dels ramats de cabres blanques de Rasquera, la única raça autòctona de Catalunya, tradicional d’aquestes serres.

Llocs d’interès

Entre els carrerons, les cases i les teulades del nucli antic de Rasquera sobresurt el campanar de l’Església parroquial de Sant Joan Baptista, construïda entre el 1763 i el 1772, d’estil barroc, si bé ha estat arranjada i modificada diverses vegades al llarg de la història.

Perxe de ca Blai o Escaletes de Ca Blai. En aquest punt, malgrat tenir més anomenada el Perxe de Ca Blai, és realment més important l’escalinata feta amb pedra seca. La seva importància rau en ser el nexe i passera entre la Vila-Closa i el castell.

El castell de Rasquera, punt més emblemàtic del poble, fou conquerit en temps de Ramon Berenguer IV.

Als afores de la població hi ha l’ermita de Sant Domingo, molt venerat. És una petita construcció d’època barroca, amb absis quadrat i cúpula. Quan es baixa de l’ermita, es aconsellable donar una volta pels carrers estrets i costeruts del nucli antic de la vila

La Creu de Santos, amb 941 metres d’alçada és el cim més alt de la Serra de Cardó, on es pot gaudir d’una vista panoràmica magnífica.