Navàs

372PX-~4NAVÀS

Navàs o Navars és un poble situat en un extens pla, al marge dret del riu Llobregat, a l’extrem est del municipi del mateix nom i a una distància de 23 km respecte al centre de Manresa i de 25 km respecte al centre de Berga. El poble té una configuració urbana moderna i espaiosa amb una trama urbana reticular i quadriculada. Anteriorment aquest municipi s’havia anomenat Castelladral.

Una de les curiositats és que el municipi de Navàs és el segon més gran en extensió de la comarca del Bages. Els seus 80,6 km2 s’estenen de riu a riu per l’ample interfluvi Llobregat – Cardener, al sector nord de la comarca, en contacte amb el Berguedà. És drenat a llevant pel Llobregat, que li fa de frontera amb el municipi veí de Gaià; pel cantó de ponent el terme ultrapassa el Cardener i s’enfila per la serra de les Garrigues, on assoleix la màxima altitud: el puig de Comabella (664 metres). L’extens territori és solcat per les rieres de Valldeperes, d’Hortons, de Tordell (o de Sant Cugat), afluents de l’esquerra del Cardener, i la riera del Mujal, tributària per la dreta del Llobregat. La serra de Castelladral constitueix el sistema central del terme i també la cota més alta (711 metres). En paral·lel a la serra de Castelladral, al sector occidental del terme, hi ha la baga Negra, bosc prop del Cardener.

Els nuclis que s’inclouen dins del municipi són Navàs (cap de municipi), El Mujal, Sant Cugat del Racó, Castelladral, Valldeperes, Palà de Torroella i Sant Salvador de Torroella. Fins l’any 2002, la Colònia Valls de Torroella també formava part del municipi de Navàs; actualment però és del municipi de Sant Mateu de Bages.

Llocs d’interès

A la carretera de Berga i al passeig de Ramon Vall es conserven uns quants edificis de construcció clarament modernista, especialment la combinació de rajols, així com altres cases on s’hi poden observar elements ornamentals o incrustacions que segueixen aquest estil de principis de segle XX. Continuarem la ruta pel passeig de Ramon Vall, una àmplia artèria que és un dels espais emblemàtics de la població i va ser projectat l’any 1911 per Pau Duarri amb una clara visió de futur.

800PX-~2

Per la seva banda, l’església de Santa Fe de Valldeperes apareix documentada des de 1139 com Santa Fe de «Vall de Peres». La capella respon a l’esquema, tan generalitzat dins de l’àmbit rural, d’una nau amb absis. Destacar també la plaça de l’Ajuntament, una plaça porxada que acull l’edifici consistorial, construït l’any 1957. El 1978 es va inaugurar la urbanització definitiva, amb bancs, zones enjardinades i la font lluminosa, dissenyada per l’equip de Carles Buïgas. Aquest espai ha esdevingut un dels punts emblemàtics del poble. És l’escenari natural dels balls tradicionals de la Festa Major, de Bastoners, Cascavells, Nans i Gegants.

800PX-~1L’edifici només es pot considerar romànic en part, ja que l’estructura original va ser alterada posteriorment amb la incorporació de capelles laterals (la de la dreta, anomenada del migdia, va ser acabada l’any 1658; la de l’esquerra no té cap inscripció que pugui datar la seva finalització), amb la construcció de la nau i de l’absis i amb la remodelació del mur frontal.

S’hi conserven dos interessants retaules barrocs del segle XVII: el del Roser, amb un conjunt de teles pintades, i el de Sant Isidre i Sant Galderic, els dos patrons que ha tingut la pagesia catalana.

Més visites obligades

sant cugatUn altre dels símbols del municipi és l’església romànica de Sant Cugat del Racó. Aquesta església és el monument més destacat del municipi i una joia del romànic català. Es localitzaren restes de l’edifici preromànic del segle X. L’església actual és del segle XI.

És una construcció força ben conservada del segle XI, de planta de creu grega i cimbori circular, característiques que la fan única a Catalunya. Situada en un turó enlairat prop del poble de Castelladral té una vista esplèndida d’horitzons molt amplis, en un entorn de boscos i pagesies escampades.

Per la seva banda, La plaça Antoni Gaudí va ser inaugurada el juliol del 2002 i va suposar la ordenació urbanística de la zona sud del passeig de Ramon Vall i rodalies. Aquesta obra es va culminar amb la inauguració, el maig del 2003, del monument dedicat al genial arquitecte, en commemoració del 150 anys del seu naixement. És un monument que recull els trets més importants de l’obra de Gaudí: un banc de forma circular que fa la funció de recipient per a un petit estany amb un petit sortidor central. Damunt hi ha una cúpula, realitzada amb la tècnica de l’arc catenari, recoberta de trencadís de colors blau i blanc, fent un degradat, mentre que la part superior té una teiera de ferro amb una flama de foc encesa.