Móra la Nova

escut móra la novaMÓRA LA NOVA

Móra la Nova és un poble jove de la comarca de la Ribera d’Ebre que vol estar entre els que no perden el tren de la modernitat, i per això ofereix la seva polièdrica realitat a través d’aquest aparador tan excel·lent que és Internet. La vida social, la diversitat econòmica, els serveis, la història i tota l’actualitat són les informacions bàsiques i necessàries que es poden consultar en aquesta pàgina. A través d’aquesta finestra oberta al món, es pot conèixer tot allò que permetrà, per diverses motivacions, que les persones de diferents llocs, s’acostin al nostre dia a dia i, el que és més important, al nostre futur més immediat.

A la vila de Móra la Nova hi ha censades, en l’actualitat hi ha 3.326  persones, tot i que la població real és sensiblement superior. Situada en el centre neuràlgic de la comarca de la Ribera d’Ebre, el terme municipal és un dels més reduïts entre els seus veïns, vora 16 km².

pont mora la novaPel fet natural de trobar-se a la vora del riu Ebre, al marge esquerre, i també en el cor de la comarca, Móra la Nova pot oferir un esplèndid enllaç comunicatiu que estén vies cap a totes les direccions possibles: l’Eix de l’Ebre, cap a Flix i Lleida pel nord, i cap a Hospitalet de l’Infant (connexió amb l’autopista A7) i Tortosa, pel sud; la carretera N-420 cap a Móra d’Ebre, Gandesa i l’Aragó per una banda, i cap a Falset, Reus i Tarragona, per l’altra;i finalment la línia de ferrocarril Madrid-Barcelona, via Saragossa. Móra la Nova és l’estació de tren més important entre Reus i Casp, i la utilitzen viatgers de les comarques de la Ribera sud i de la Terra Alta.

El Mas de la Coixa

Fa molts anys, en el lloc en què ara s’aixeca l’Alberg de Joventut del Mas de la Coixa i el Punt d’Informació Comarcal, hi havia el mas més emblemàtic dels antics Masos de Móra, un edifici que servia de llotja per al transport que duien els llaguters i que anaven riu amunt i riu avall. L’activitat comercial hi era de cabdal importància, en aquells temps.

Actualment, s’ha fet una reconstrucció completa de l’edifici, i ha passat a formar part de la Xarxa d’Albergs de la Generalitat de Catalunya. Situat a la cruïlla de l’Eix de l’Ebre, compta amb 54 places per dormir, i el fet de ser l’únic que hi ha a Ribera, Terra Alta i Priorat, suposa un punt de partida per múltiples i variades rutes i excursions per aquestes terres.

Un altre dels edificis insignes del poble és l’Ateneu Casa de Cultura. Aquest edifici recuperat que antigament era l’Ateneu Obrer i que acollia moltes i diverses activitats socials, culturals i festives, com ara teatre, cinema, balls, etc., és ara l’eix vertebrador de la cultura a Móra la Nova.

A l’Ateneu hi podem trobar Tele Masos, Ràdio Móra la Nova, la Biblioteca municipal, l’Esplai Kau-Kaus, l’Escola de Música, la Sala de conferències, i els diferents centres associatius i les entitats socioculturals de la vila.

escola municipal arts plàstiques mora la novaEn paral·lel, fa trenta anys que l’Escola d’Arts i Oficis va incorporar la proposta artística al ventall de les opcions culturals de Móra la Nova. En aquesta escola, d’àmbit supracomarcal, hi tenen cabuda les disciplines següents: ceràmica, esmalts, procediments pictòrics, dibuix, escultura i història de l’art. En els últims anys, l’Escola s’ha incorporat als ensenyaments reglats, i és, conjuntament amb l’escola de Tarragona i la d’Amposta, les tres úniques de la demarcació de Tarragona on s’imparteixen ensenyaments oficials, amb oferta de cicles formatius. L’Escola, a banda, acull moltes altres persones que únicament pretenen acostar-se a l’art com una activitat complementària de la seua vida, i, per tant, són persones de edats molt diferents les que s’hi interessen. A més, als estius, es realitzen des de fa anys, cursos de plàstica d’iniciació per als més menuts de la vila, uns cursos que suposen un primer contacte amb aquest món.L’Escola, naturalment, ofereix a Móra la Nova i a la comarca, un seguit d’exposicions al llarg de l’any, amb totes les obres que els seus alumnes han realitzat.

L’Ermita de Sant Pau

Ubicada al turó de sant Pau a 150 metres sobre el   nivell del mar. Antigament hi havia una ermita que es va anar deteriorant amb   el temps, i al costat mateix se’n va erigir una altra de més moderna en honor   a sant Pau.   L’últim diumenge d’abril, la gent de Móra la Nova es reuneix a l’espai de   sant Pau i, en un ambient de convivència, fa les activitats religioses   preceptives i també moltes altres de caire més lúdic i festiu. El patronat de   l’ermita va tirar endavant la recuperació d’aquest espai des de l’any 1987, i  l’obra, amb gran tenacitat, va ser acabada i finançada pels mateixos  moranovencs.

Acabem la visita a l’embarcador

Tot i no ser Móra la Nova un poble abocat de ple al riu, l’espai de l’embarcador ha despertat en moltes persones un interès per les activitats de riu que, d’una manera àmplia i variada, s’ha anat introduint en les diferents clapes socials. Des de l’embarcador, s’hi fan curses de muletes (embarcació típica de la zona) i moltes altres activitats que es concentren bàsicament en els dies de la Festa Major, i que, al llarg de l’estiu aporten una nova opció d’esbarjo i d’esport per als amants de l’aigua.