Montcada i Reixac

Moncada_I_Reixac
Escut_montcada-i-reixac


Montcada i Reixac


Informació general

La vila és envoltada per barris com el de Santa Maria de Montcada o el barri del Masrampinyo, al nord del cap municipal, es formà arran de la contrucció de la fàbrica Aismalibar, el 1934. És un barri d’habitatges i industrial, sorgit en l’època de màxima eufòria industrial. També entre Ripollet i el Masrampinyo hi ha el petit barri de Can Pomada o del Gurugú.
Les principals vies de comunicació són les autopistes C-33, que s’uneix a la AP-7 vora Montmeló, i la C-58 en direcció Terrassa. Paral·lela a la primera passa la carretera C-17 de Barcelona a Ripoll, i a la segona la N-150, cap a Terrassa. La carretera local entre Santa Coloma de Gramenet i la Roca del Vallès recorre el terme a l’esquerra del Besòs. Pel municipi també passen tres línies de ferrocarril, la de Portbou, la de Puigcerdà i la de Lleida, i hi ha tres estacions de passatgers.


Llocs d’interès

Torre de can Bonet
Edifici singular situat en ple parc de la Serralada de Marina, envoltat de bosc, molt a prop de la carretera de la Roca. Va ser projectat per Domènech Mansana i alçat entre 1914 i 1916. Està format per diferents cossos juxtaposats amb una torre quadrada coberta a quatre aigües. Les teulades són de ceràmica vidriada que combina el color ocre amb el verd. Les finestres, de perfil escalonat, estan ornamentades amb maó vist i detalls ceràmics. La porta que s’obre a la torre està presidida per un porxo de maó vist que fa de suport d’un balcó cantoner. A la part del darrera hi ha una galeria semicircular, a nivell de planta baixa, que sobresurt com si fos un absis. Prop de la casa hi ha un pavelló més senzill i, al costat de la carretera, la masoveria, d’estil molt semblant.
Tot el conjunt es troba en magnífic estat de conservació i està dedicat a celebracions socials amb el nom de Palauet Montcada.

Casa de les Aigües
La central de Bombeig del Besòs està situada prop del nucli de Can Sant Joan o Montcada Bifurcació. Va ser construïda l’any 1878 i consta de diversos edificis: la sala dels pous, la de les calderes i la de les màquines de vapor. També és interessant la casa del maquinista, amb una airosa torratxa i la xemeneia, coberta amb una cúpula cònica. Va funcionar fins l’any 1989 i actualment és propietat de l’Ajuntament. Recentment ha estat recuperat un dels tres pous qua ara torna a funcionar.

Can Fontanet
Can_Fontanet_moncada_reixacMaia situada al sector de Sant Pere de Reixac, prop de la carretera de la Roca. Té el seu origen al segle XIII i pertanyia al convent de la Mercè de Barcelona. L’any 1386 va ser adquirida per Simó de Fontanet. És un edifici de planta rectangular amb teulada a dues aigües. El portal és adovellat i al seu damunt hi ha un interessant finestral renaixentista, amb l’escut dels Fontanet sostingut per dos àngels i els bustos d’un home i una dona. Destaca especialment la façana nord, reforçada amb contraforts i que mostra al pis superior diverses finestres de llinda gòtica.
Actualment acull un restaurant.


Festes i tradicions

Les principals celebracions del terme són la festa de la Primavera i, per Segona Pasqua, la festa major de la vila de Montcada. Al març celebra també la festa dels Tres Tombs. Destaquen també les festes majors dels diferents barris que envolten la vila, que s’escauen generalment entre els mesos d’abril i setembre, i entre les quals cal anomenar la del Masrampinyo, a final d’abril, la de Can Santjoan, a final de juny i la de Santa Maria de Montcada, a principi de setembre. El terme de Montcada i Reixac, entès com el conjunt format per la vila i tots els barris i nuclis que l’envolten, celebra la festa major els primers dies de juny.