Matadepera

Matadepera

Matadepera

La vila de Matadepera és un municipi de la comarca del Vallès Occidental situada als vessants meridionals de la muntanya de Sant Llorenç del Munt, un conglomerat rocós que arriba, a La Mola, a una altura de 1.095 metres. La zona forestal ocupa una gran part del terme (1745 hectàrees de pinedes i 334 de matollar), i els seus conreus són de secà, principalment de cereals, oliveres i vinya amb algunes explotacions ramaderes. Matadepera està situada a 6 Km de Terrassa, 10 de Sabadell i a uns trenta de Barcelona.

Amb un cens que s’acosta als 9.000 habitants, Matadepera ha articulat la seva població en diversos barris i urbanitzacions (Les Pedritxes, Cavall Bernat, Can Robert, Rourets, Pla de Sant Llorenç, Drac Parc, Can Prat, Can Solà del Racó, Verge de Montserrat, Mas Sot, Can Vinyers).

Una mica d’història…

La primera referència documental que parla sobre la fundació del «lloc de Matadepera» daten de l’any 959, quan encara pertanyia al terme del castell de Terrassa. Anys més tard, al 1014, els comtes Ramon Borrell i Ermessenda van dotCan Rourear el monestir benedictí de Sant Llorenç del Munt amb l’alou de Matadepera fins arribar a ser de jurisdicció reial.

El primer nucli de població sorgeix amb l’església de Sant Joan de Matadepera i un ajuntament amb masies disperses per tot el terme.

El que avui coneixem com a Matadepera té el seu origen a mitjans del segle XVIII en el paratge conegut com La Llagosta, a l’altra banda de la Riera de les Arenes, amb una economia basada en l’explotació dels recursos naturals i agrícoles, principalment oliverars i vinyes.

Actualment el sector serveis, comerç i construcció són les principals activitats econòmiques.

Arquitectura

MonestirL’entorn de Matadepera compta amb un gran nombre de rutes per a fer excursionisme. Una de les més destacades és el Camí dels Monjos, que culmina al Monestir de Sant Llorenç del Munt. Les vistes des d’aquest monestir benedictí són privilegiades. I no podria ser menys. Es troba a la Mola, a 1.095 metres d’alçada, al cim del massís de Sant Llorenç de Munt. La visita a l’edifici, que data de mitjans del segle X i va tenir el seu màxim esplendor durant l’X, també és obligada. Un conjunt format per l’església i un clos tancat que dóna accés a l’hostatgeria, edificada sobre els fonaments de les antigues dependències monàstiques.

També és interessant l’Antiga Parròquia Can Roure, situada al nucli urbà del municipi. O la casa d’Àngel Guimerà, tot i que no es pot visitar per dins.

Naturalesa

La natura té un gran protagonisme a Matadepera. Per un cantó pels seus parcs municipals, com pot ser el Parc Pep Ventura, el Parc de la Muntanyeta o El Bosquet. Més enllà d’això, també es pot visitar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.

Festes i fires

Matadepera acull múltiples activitats durant l’any: la Cavalcada de Reis, el 5 de gener, les Festes de Sant Sebastià, el 20 de gener, els Jocs Florals i Premis Literaris, a l’abril, el Festival Internacional de Música, entre juliol i setembre, la Festa Major, l’últim cap de setmana d’agost i la Festa de la Música, al novembre.