Masquefa

372px-Escut_de_Masquefa.svgMASQUEFA

A la comarca de l’Anoia hi trobem el municipi de Masquefa té una extensió de 17’06 km2 i pertany a l’extrem més oriental de la comarca de l’Anoia. A la banda nord llinda amb Hostalets de Pierola (Anoia); a la banda sud amb Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès); a la banda est amb Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat); a la part oest amb Piera (Anoia).

L’altitud mitja del poble és de 256’2 metres sobre el nivell del mar, i la cota més elevada està en la part N-O del terme, en la confluència amb el municipi de Pierola a una alçada de 339 metres. El terreny és ondulant, on els retalls al·luvials de les rieres conformen uns torrents o barrancs que es dirigeixen cap al Llobregat.

Els seus habitants estan repartits entre el nucli de la vila, la Beguda Alta, Can Valls, El Maset, Can Parellada i Can Quiseró i una vintena de masies.

Una ruta històrica

esglseia st pereEl primer que us convidem a visitar l’església romànica de Sant Pere i la Santa Creu, construïda entre els segles XII i XIII. És un clar exemple de la transició del romànic al gòtic, coneguda popularment com a Cementiri Vell, i constitueix un punt de referència històric i popular, a més de ser el primer edifici documentat de la història de Masquefa.

Un altre dels monuments històrics és l’església parroquial de Sant Pere, actual parròquia de Masquefa i que va ser construïda l’any 1925, al costat de la rectoria en un lloc antigament anomenat «Pla dels ametllers». Aquesta església es va construir en honor a Sant Pere, i bàsicament hi va contribuir tot el poble, constant d’una planta de 3 naus i un campanar que posteriorment es va ampliar amb la instal·lació d’un rellotge.

roser01Per la seva banda, la capella del roser és una edificació realitzada per la pràctica de la cerimònia religiosa, construïda al segle XVIII, va ser utilitzada fins a l’any 1920, reformada parcialment després de la guerra civil, i actualment quasi en desús. La seva façana dóna al carrer Major, just davant de l’Ajuntament.

Tampoc podem deixar de citar la fàbrica Rogelio Rojo. L’any 1922 els germans Rojo, membres d’una família d’empresaris barcelonins, instal·len a Masquefa una fàbrica de fornitures metàl·liques i complements tèxtils (sivelles, agulles, botons, etc). Durant la Guerra Civil va fabricar també municions per a l’exèrcit republicà. La seva activitat es va mantenir fins a l’any 2000. Actualment, el conjunt d’edificis, tots ells de maó vist, és propietat municipal i està dedicat a equipaments culturals.

Per la seva banda, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya gestionat per CRARC, S.C.P. Es tracta d’un centre de recuperació i reproducció de la fauna autòctona, únic a Catalunya i a Espanya i un dels pocs que hi ha a Europa.

Anem al mercat

A Masquefa tots els dimarts al matí, a la plaça Josep M. Vila (plaça de l’Estació) i als seus voltants, s’instal·len les parades del mercat ambulant. S’hi poden trobar productes per l’alimentació, roba i calçat, flors i plantes, menjar i estris pels animals de companyia, herbes i espècies, entre d’altres articles. A més, els diumenges al matí, a la Plaça de l’Anoia, també podeu trobar un mercat ambulant.