Lloret de Mar

LloretDeMar
Escut_Lloret_de_Mar


Lloret de Mar


Informació general

Lloret s’ha convertit en una de les primeres ciutats hoteleres i de destinacions turístiques .
L’època d’esplendor econòmica resultant del comerç marítim, de les drassanes i de les fortunes acumulades pels lloretencs a Amèrica, permeté la renovació urbanística de la població i la seva descoverta ja abans de la popularització de la Costa Brava.
El mercat setmanal se celebra el dimarts i el segon diumenge de cada mes se’n celebra un de brocanters. Cal esmentar la fira dels Sants Metges, el segon diumenge de desembre, que exposa productes artesanals i herbes medicinals, la Fira Medieval, pel novembre, i la fira del Dibuix, la Pintura i la Fotografia, el juliol.


Llocs d’interès

Capelles del Santíssim i del Baptisteri
Capelles_lloretDeMarA banda i banda de l’església gòtica de Sant Romà, Bonaventura Conill hi va afegir dues capelles laterals, a la apart del presbiteri, destruïdes en gran part l’any 1936, que van ser restaurades amb posterioritat a la Guerra. La capella del Santíssim Sagrament, inaugurada l’any 1916, és d’una gran sumptuositat, tant exterior com interior, consta d’una gran cúpula central coronada amb un pinacle octogonal, idèntic als que flanquegen exteriorment la pròpia cúpula. Tot plegat revestit amb ceràmica vidriada de colors vius en formes geomètriques. El parament exterior del mur està ornamentat també amb bandes de ceràmica que alternen amb l’obra de maçoneria.
A l’interior de les capelles hi ha set quadres grans quadres d’influència veneciana que van estar durant molts anys ignorats en unes golfes del campanar. Representen passatges de la Passió del Senyor.

Museu del Mar
Està ubicat a la casa Garriga, un edifici senyorial del segle XIX, adquirit per l’Ajuntament l’any 1981. El museu proposa un recorregut per la història de Lloret i la seva vinculació amb el mar.

Jardins de Santa Clotilde
jardins-interior_LloretDeMarEl marquès de Roviralta va encarregar l’enjardinament de la seva finca a Rubió i Tudurí l’any 1919. Estan situats sobre un penya-segat sobre el mar, entre les cales de Fenals i Boadella. El terreny, molt desnivellat, condiciona el disseny dels jardins, amb terrasses que es comuniquen a través d’escales i camins amb lleugera pendent. La vegetació és de tipus mediterrani, amb til·lers, xiprers, pitòspors, baladres, àlbers, entre d’altres. Estil·lísticament es pot considerar un jardí noucentista, hereu de la tradició clàssica i renaixentista. Hi diverses escultures entre les quals destaquen les sirenes, obra de Maria Llimona.


Festes i tradicions

La primera gran celebració de l’any a la vila de Lloret és la festa de Sant Antoni Abat, pel gener, en data variable i se celebra amb una processó de genets, la benedicció dels animals i la cercavila dels Tres Tombs. El 24 de juliol se celebra la festa major, vinculada a la festivitat de Santa Cristina, que veneren al santuari que en duu el nom. Té un especial encant l’antic ball de la plaça o de les almorratxes. En aquesta diada té lloc també la processó marítima dita de sa Relíquia en què les diverses confraries de la vila són dutes al santuari amb barques enramades per tornar novament en processó cap a la vila després de l’ofici i l’esmorzar.
La vigília del 29 de juny, diada de Sant Pere, fan un cremat i canten havaneres al barri dels pescadors i el 18 de novembre són les festes de Sant Romà. També són força destacables el Carnaval de Lloret, el febrer, l’aplec anual de sardanes, el primer diumenge de maig i diverses marxes populars, que apleguen una gran concurrència. Tenen força anomenada la Marxa a les Platges de Lloret, l’últim diumenge de setembre, la Marxa a les Ermites, per les diferents ermites del terme, l’últim diumenge de març i la marxa al santuari de Sant Pere del Bosc, el diumenge abans del 18 de novembre.
Finalment s’ha recuperat la festa anomenada “Tirada a l’Art”, en que es pesca amb xarxa prop de la platja i després es fa un dinar amb el que s’ha recollit. Se celebra els primers diumenges de desembre i febrer.