Lliçà de Vall

Lliçà-de-Val
EscutLLliçà-de_Vall


Lliçà de Vall


Informació general

L’evolució de la població de Lliçà de Vall va molt lligada al creixement industrial del terme a partir de la dècada de 1960;
l’instal·lació de nombroses urbanitzacions residencials queda remarcat pel fet que gairebé dues terceres parts de la població ocupada ho és fora del municipi, a causa de la facilitat de desplaçament i per la proximitat entre els nuclis.
El paisatge agrícola és semblant al dels altres pobles de la conca de la riera de Tenes. La pèrdua de superfície i d’actius per part del sector és major any rere any. El sector industrial, desenvolupat a partir de la dècada de 1960, és molt diversificat i comprèn empreses dels sectors metal·lúrgic, tèxtil, del plàstic, d’especialitats farmacèutiques i químiques i de mobles, entre d’altres.
Lliçà de Vall es comunica mitjançant la carretera C-155 provinent de Sabadell, per entroncar, al seu extrem de llevant, amb la carretera C-17 (Eix del Congost), en direcció Ripoll i la N-152a vers Granollers. Dues carreteres locals menen a Parets del Vallès i Lliçà de Munt.


Llocs d’interès

Sant Cristòfol de Lliçà
Edifici de nau única amb absis poligonal sostingut per dos contraforts. La nau té tres trams coberts amb volta de creueria amb claus esculturades. L’absis és cobert amb volta de creueria. El cor també és amb volta de creueria i té una balustrada de ciment. La porta és rectangular, els brancals estan decorats amb motius circulars i l’arquitrau amb motius rectangulars. El campanar quadrat té dos cossos, el primer arrebossat amb ciment i el segon de carreu.
La pica baptismal presenta planta estrellada amb vuit puntes amb els segments entre arestes còncaus. Està coberta per una tapa metàl·lica. El peu és segmentat i treballat. Hi ha una inscripció il·legible

Can Coll
Can Coll és una casa forta declarada bé cultural d’interès nacional. Gran torre de defensa quadrada annexa al mas feta el 1576, de quatre pisos d’alçada, amb edificis annexos. A la primera planta hi ha un baix relleu amb la figura de dos àngels que sostenen un escut i als peus d’aquest un altre cap. El sòcol de la torre i els emmarcaments dels angles són de grans carreus. Les finestres tenen ampit de poc voladís. La torre està coberta amb teulada a quatre vessants i està coronada per una campanar d’espadanya. Té adossat un cos rectangular cobert a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana. Té dues grans portes adovellades i quantitat de finestres rectangulars. A la base de la torre hi ha la inscripció «Pere Coll MDLXXVI» que ens indica la data de la construcció. L’any 1660 es va beneir la capella de Sant Joan, que substitueix una d’anterior, del segle XI. L’any 1797 van portar els cossos de Sant Vicenç i Santa Clara a la capella de la torre. Era la casa senyorial de la família Llançà.
Actualment és un restaurant.


Festes i tradicions

Les festes més importants són la festa major de Sant Cristòfol, que se celebra el 10 de juliol, i la festa de Primavera, organitzada per les entitats del poble i que s’escau per Sant Jordi, el 23 d’abril.